Drama Zaltbommel: Remco (24) belde in ambulance nog met vriendin, slachtoffer geopereerd

4 mei 2016 om 03:00
nl
De 24-jarige Remco van Bogget die dinsdagmiddag zwaargewond raakte na een val van een verreiker in Zaltbommel, is met meerdere botbreuken opgenomen in het ziekenhuis. Hij is inmiddels geopereerd aan zijn verwondingen, meldt Harrie Beukers, woordvoerder van Wijnen Bouw, aan Omroep Brabant. Het slachtoffer zou buiten levensgevaar zijn.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Bij de verbouwing van het Van der Valk Hotel in Zaltbommel (Gelderland) stortte een bak van een verreiker met daarin drie mannen neer. Bart Vink (53) van sloopbedrijf Raijmakers en Jos Relou (61) van Wijnen Bouw overleefden de val niet.
Met vriendin gebeldDe 24-jarige Remco, eveneens werkzaam voor Wijnen Bouw, werd met ernstige verwondingen met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij was wel aanspreekbaar. Volgens woordvoerder Beukers heeft hij in de ambulance nog met zijn vriendin gebeld. In het ziekenhuis is Remco na diverse onderzoeken en scans geopereerd.
De drie medewerkers waren bezig een spandoek op te hangen van Wijnen Bouw toen het ongeluk aan de kant van de A2 gebeurde. Daarbij werd een verreiker, waar een zogenaamde manbak aan gemonteerd zat, ingezet. Deze bak is door onbekende oorzaak naar beneden gestort. “De mannen waren aangelijnd en zaten vast aan de bak, maar dat heeft weinig zin als het hele gevaarte naar beneden valt.”
ZIE OOK: Drama Zaltbommel: ‘Ongelukken met verreikers op bouwplaatsen komen weinig voor’
Diepe indrukHet drama heeft diepe indruk gemaakt op medewerkers die op het bouwterrein waren. Zij hebben hun collega’s niet zien vallen. “Pas bij het horen van een enorme klap zijn ze gaan kijken en zagen ze de mannen op de grond liggen. Zij hebben vervolgens meteen de hulpdiensten ingeschakeld en eerste hulp verleend.”
Een ooggetuige die wel alles zag gebeuren, zegt dat er nog geprobeerd is de twee mannen te redden. “Ze begonnen op een gegeven moment te reanimeren. Dat duurde twintig minuten”, vertelde hij op de radio. “Daarna werden twee mannen bedekt met doeken en eentje werd op een brancard weggedragen. Zo'n reanimatie, dat zie je normaal gesproken alleen in films. Iedereen is van slag.”
ZIE OOK: Bak verreiker stort neer: Jos (61) en Bart (53) uit Someren omgekomen bij ongeluk in Zaltbommel
Lichamen overgedragenMomenteel onderzoeken de politie en de arbeidsinspectie hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De lichamen van Bart Vink en Jos Relou zijn inmiddels overgebracht naar een mortuarium. “Op dit moment gaat onze aandacht en medeleven vooral uit naar de familieleden van de slachtoffers. Voor de collega's die tijdens het ongeluk aanwezig waren wordt professionele hulp geregeld.”
Burgemeester Alfred Veltman kreeg het nieuws dinsdagmiddag te horen en is geschrokken: "Het is verschrikkelijk, zo'n ongeval. Ons medeleven gaat uit naar familie en nabestaanden en naar collega's en de betrokken bedrijven."[YouTube:body:https://youtu.be/H_nS06dDJaY]
Wat is een verreiker?Verreikers zijn multifunctionele werktuigen. Door het aankoppelen van hulpstukken wordt de machine omgebouwd en krijgt die een specifieke functie. De verreiker wordt een hoogwerker bij het aankoppelen van een werkbak, legt een deskundige bij Omroep Gelderland uit.
“De bak moet goed geborgd zijn. Bij de nieuwste machines kan zo'n bak niet eens omhoog als die borgpen niet goed is vergrendeld en als ik de foto zo bekijk is dit een vrij nieuwe machine. Misschien is hier sprake van een technisch mankement, maar dat weet ik niet. De machines moeten jaarlijks worden geïnspecteerd.”[Tweet:https://twitter.com/SanderRTLNieuws/status/727540369936756736][Tweet:body:https://twitter.com/TC_de_Waarden/status/727542480221130752][Tweet:body:https://twitter.com/gboekema/status/727475654451728385][Tweet:https://twitter.com/EllyJonkerVliet/status/727470962011168768][Tweet:https://twitter.com/SanderRTLNieuws/status/727540019846610944][YouTube:https://youtu.be/h3ACRcmqfSo]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.