Twee grote vrachtauto's spelen hoofdrol in nieuwe voorstelling van Afslag Eindhoven - Omroep Brabant
Video

Twee grote vrachtauto's spelen hoofdrol in nieuwe voorstelling van Afslag Eindhoven

4 mei 2016 om 19:16
nl
Het parkeerterrein bij de Automotive Campus in Helmond is een grote, winderige vlakte. Maar de komende dagen is het een groot toneel, groot genoeg voor de twee vrachtwagens die een hoofdrol spelen in 'Groot Wild, de nieuwe voorstelling van Afslag Eindhoven. Twee grote rode Scania's als grommende en sissende acteurs in een voorstelling over al die machines die ons leven dreigen over te nemen.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Vorig jaar speelde Afslag Eindhoven al een kleinere versie. Op de vrachtwagenRAI in Amsterdam probeerde de Eindhovense theatermakers of je een vrachtwagen een eigen persoonljkheid kan geven. Met sissende remleidingen, knipperende of knipogende koplampen en langzaam voor- of achteruitrijden, bleek er veel mogelijk.
Machines grijpen de macht'Groot Wild' gaat over machines die langzamerhand de macht grijpen. Denk maar aan de zelflerende computers waar deskundigen ons al jaren voor waarschuwen. "Bij ons zijn het die twee vrachtwagens die een eigen wil en een eigen persoonlijkheid ontwikkelen," zegt regisseur Gerrie Fiers.
'Groot Wild' begint om negen uur 's avonds als het nog licht is. Dan zie je het sfeerloze parkeerterrein waar de voorstelling wordt gespeeld in z'n volle sfeerloze glorie voor je liggen. Hoe donkerder het wordt, hoe meer de theatermakers de werkelijkheid naar hun hand kunnen zetten met theaterlicht én de koplampen van de vrachtauto's natuurlijk.
Aanminnig of dreigend Twee mensen op een groot parkeerterrein, zo begint het verhaal. Plotseling komen ze erachter dat de vrachtauto's die er staan geen dode brokken ijzer zijn maar bezielde wezens, nieuwsgierig, aanminnig of dreigend... Hoe reageert een mens daarop?
Gerrie Fiers: "Ik heb ook nog geen antwoord op al de vragen hierover. Maar het is wel een onderwerp waarover we na moeten denken." Acteur Huub Smit: "Het klinkt zwaar maar het is ook gewoon een erg vrolijke en toegankelijke voorstelling. Ik denk dat ik mijn kind van vijf er mee naar toe zou nemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.