Neergeschoten oorlogsslachtoffers uit Eindhoven en Oosterhout alsnog geëerd met gedenkteken op Dam

7 mei 2016 om 18:34 • Aangepast 21 november 2020 om 10:39
nl
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft zaterdagmiddag een nieuw monument onthuld. Met het gedenkteken worden de slachtoffers van de ‘Duitse schietpartij’ op de Dam op 7 mei 1945 herdacht. De 40-jarige Nol Stroop uit Oosterhout en de Eindhovense Mies Jager-van Hooff (28) behoorden onder de 31 ‘vergeten oorlogsslachtoffers’. Zij zijn nu alsnog erkend met een gedenkteken.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het monument bevindt zich tussen de Nieuwendijk en het Damrak. De namen van de doden staan in het plaveisel van de Dam, naar een ontwerp van designstudio Moniker.
Op 7 mei 1945 hadden duizenden mensen zich op de Dam in Amsterdam verzameld om de eerste bevrijders te verwelkomen. Na enige spanningen tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en de Duitse bezetters werd rond 15.00 uur door de Duitse Krijgsmarine geschoten.
De schietpartij duurde twee uur; 31 mensen vonden de dood en tientallen raken gewond.
'De Canadezen kwamen!'Bij de onthulling waren honderden nabestaanden aanwezig. Zo ook Ton Stroop, de zoon van Nol Stroop. Hij was als klein jongetje getuige van de schietpartij die zaterdag exact 71 jaar geleden plaatsvond. “De Canadezen kwamen! Dus ging de hele familie vader (40), moeder (36) en ik (5) naar de Dam. Mijn vader hees mij op zijn schouders zodat ik een uitstekend uitzicht had. Ik herinner mij alleen nog dat de Dam was volgelopen.”
“Het moet omstreeks 14.45 uur zijn geweest dat mijn moeder naar huis wilde. Mijn vader bleef achter. Ter hoogte van de Nieuwezijds Voorburgwal hoorden wij schoten. Wij liepen snel door via de Raadhuisstraat en de Rozengracht naar de Laurierstraat. Uiteraard werd mijn moeder ongerust toen mijn vader maar niet kwam opdagen. Hij bleek dodelijk te zijn getroffen en te zijn overgebracht naar de Zuiderkerk. Mijn moeder en ik bleven achter zonder middelen van bestaan. Mijn vader was tenslotte niet in oorlogstijd gestorven dus een uitkering werd niet verstrekt.”

Wachten op privacy instellingen...

Naam en gezichtVolgens de stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, die het initiatief nam voor het gedenkteken, hebben de slachtoffers nu met behulp van familieleden, onderzoek in de archieven en via getuigen "een naam, een gezicht en een verhaal" gekregen.
Tijdens de voorbereidingen voor de plaatsing van het monument werd bijvoorbeeld duidelijk dat er 31 mensen omkwamen en niet 22, zoals toentertijd in de kranten werd gemeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.