De echte liefhebbers kijken ook 's nachts naar de Jeroen Bosch-tentoonstelling

8 mei 2016 om 10:45
nl
Het zit er bijna op. Zondagavond om elf uur gaan de deuren dicht bij 'Visoenen van een Genie', de grote Jeroen Boschtentoonstelling in het Noordbrabants museum, In de nacht van zaterdag op zondag bleef het museum gewoon open. Uniek voor het Bossche museum. 'De Nacht van de Uil' was een manier om nog zo veel mogelijk mensen naar de schilderijen te laten kijken, maar ook een klein afscheidsfeestje voor een heel bijzondere tentoonstelling.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Maandagochtend komt het Noordbrabants Museum met de definitieve cijfers. Een simpele berekening leert dat het aantal bezoekers uit zal komen op ongeveer 400.000. Zo veel mensen kwamen in de afgelopen drie maanden kijken naar 'Visoenen van een Genie', Het betekent dat het Noordbrabants Museum een aantal bezoekers heeft verwerkt, dat normaliter alleen is weggelegd voor de grote Nederlandse musea als het Van Goghmuseum of het Rijksmuseum.
Ook even de binnenstad in De Bossche burgemeester Rombouts zegt dat die stroom ook buiten het museum zichtbaar was. Het waren een paar duizend per dag, mensen die na een bezoek aan de tentoonstelling vaak ook even de binnenstad inliepen. Rombouts: "Ik heb horecaondernemers gesproken die vijftig procent extra gasten binnenhaalden."
Met het hele Jeroen Boschjaar wil de stad een miljoen extra bezoekers trekken. Den Bosch is vanouds een grote trekker, maar de afgelopen jaren daalde het aantal bezoekers, net zo overigens als in een groot aantal andere steden. Het Jeroen Boschjaar is een poging om daarin verandering te brengen. Toeristen zijn voor de stad een belangrijke bron van inkomsten.
Op naar Het Prado Bijna de hele tentoonstelling reist in de komende weken naar Madrid, naar museum het Prado. Daar begint op 31 mei weer een grote Jeroen Boschtentoonstelling. Naast de werken die nu nog eventjes in Den Bosch hangen, wordt daar ook de Tuin der Lusten getoond, het onbetwiste meesterwerk van Jeroen Bosch.
Een belangrijk stuk van het Noordbrabants Museum, een schilderij van de middeleeuwse markt van Den Bosch reist ook naar Madrid.
Spannend Spannend - ook voor het Prado - zal zijn hoe de internationale critici denken over díe tentoonstelling na al de loftuitingen die het Noordbrabants Museum kreeg voor 'Visoenen van een Genie'.
Ook spannend is de expositie in Madrid voor de wetenschappers van het Bosch Research and Conservation Project. Zij twijfelen er niet aan dat een aantal schilderijen die in het Prado hangen niet door Jeroen Bosch zelf geschilderd zijjn. Het Prado heeft aangekondigd bij de opening van de expositie in Madrid met een reactie te komen.
Verhoudingen op scherp De uitspraken van de Nederlandse wetenschappers hebben de verhoudingen met het Prado wel even op scherp gezet. Maar blijkbaar zijn de partijen nog wel in gesprek. Een conservator van het Prado is in Den Bosch komen kijken en zowel de Bossche burgemeester Rombouts als museumdirecteur Charles de Mooij kregen een uitnodiging om in Madrid de officiële opening van de tentoonstelling bij te wonen. En ze gaan.
Voor de mensen die in de nacht van zaterdag op zondag door het Noordbrabants Museum liepen om, soms met slaperige ogen, de tentoonstelling te bekijken, betekent dat allemaal niet zo veel. Zij stonden net als al die anderen in de afgelopen maanden, voor het eerst oog in oog met bijna twintig schilderijen van Jeroen Bosch. Ze wilden ze zo graag zien dat ze zelfs blij waren met een kaartje waarmee ze 's nachts naar de meesterwerken konden kijken. Onder de bezoekers een groep uit Istanboel, één dag in Nederland... speciaal voor de Jeroen Boschtentoonstelling.
Afscheid Den Bosch neemt dit weekeinde afscheid van de grootste tentoonstelling met authentieke werken van Jeroen Bosch tot nu toe. Liefhebbers kunnen deze zomer in Madrid gaan kijken. Daarna zal het lang duren voordat er weer zoveel werk van de Bossche meester bij elkaar hangt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.