Loslopende honden in het bos kunnen voor gevaarlijke situaties op snelweg zorgen

8 mei 2016 om 15:22 • Aangepast 21 november 2020 om 10:38
nl
Een prachtige dag als deze zondag vraagt natuurlijk om een mooie lange boswandeling. Die boswandelingen kunnen een onbedoeld vervelend effect hebben. Wilde dieren willen volgens boswachter Frans Kapteijns namelijk nogal eens op de vlucht slaan richting de weg. Loslopende honden zijn de grote oorzaak.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Zo kwam er zondagochtend een hertje op de snelweg A50 bij Nistelrode terecht. De Verkeersinformatiedienst riep automobilisten op om goed op te letten. Hetzelfde gebeurde verderop in Limburg. Daar liepen ganzen over de A73.
Boswachter Frans denkt dat loslopende honden daar de oorzaak van zijn. "De bossen zijn nu natuurlijk vol met recreanten. Dat is goed en gezond, maar houd dan alsjeblieft je hond aan de lijn."
Bedreigende geurenEen ree bijvoorbeeld kan een hond al van een kilometer afstand ruiken. "Als er vanuit verschillende hoeken een hond te ruiken is, raakt een ree heel snel in paniek", legt de boswachter uit. "Dan rennen ze zomaar in paniek de snelweg op. Dat doen ze normaal nooit, maar de geur van een snelweg ruikt voor een ree nog altijd minder bedreigend dan de geur van een hond."
Kapteijns vraagt recreanten om honden aangelijnd te houden waar dat moet. Hoe het met de vluchtende ganzen en hert is afgelopen, is niet helemaal duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.