Video

100.000 mensen bij huldiging PSV in Eindhoven! Bekijk hier alle foto's en video's

10 mei 2016 om 13:09
nl
De onverwachte landstitel voor de voetballers van PSV heeft Eindhoven in vervoering gebracht. Het centrum van de stad liep maandag tijdens de huldiging vol. Het Stadhuisplein werd vanwege de grote toeloop al snel afgesloten, en ook de Markt (waar de huldiging op een groot scherm te zien was) moest dicht. Naar verwachting waren zeker 100.000 mensen op de been. Volgens de gemeente Eindhoven is het feest 'grandioos en zonder problemen' verlopen.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Het was niet alleen druk op de huldigingsplek en de pleinen. De festiviteiten begonnen maandag aan het einde van de middag met een rondrit op een platte kar door de stad. Die rondrit duurde vanwege de vele mensen langs de route een stuk langer. Vorig jaar liet de gemeente Eindhoven bij het vorige kampioensfeest van PSV alle pleinen nog open, maar toen werd het op bepaalde momenten te druk, zodat nu was besloten tot de strengere maatregelen.
Naast de selectie van PSV was er ook een korte huldiging voor de hockeyers van Oranje Zwart. Zij versloegen zondag Amsterdam in de strijd om het kampioenschap.
ZIE OOK: De 23e landstitel van PSV in 23 video's
9 arrestatiesIn totaal zijn er negen supporters opgepakt, onder meer voor het overtreden van het verbod om over de hekken te klimmen. Er is volgens de gemeente Eindhoven geen enkele vechtpartij geweest. De ambulances moesten slechts twaalf keer in actie komen. Volgens de medische hulpdiensten is dat voor een dergelijke evenement extreem weinig.
ZIE OOK: Burgemeester Rob ‘Louis’ van Gijzel schreeuwt longen uit lijf op Stadhuisplein: 'Wij zijn de beste!'
Opzwepende muziekTijdens de rondrit hield Bosschenaar Mental Theo de wachtende mensen op het Stadhuisplein bezig met opzwepende muziek. Toen de voetballers en technische staf eenmaal waren gearriveerd, nam een uitgelaten burgemeester Rob van Gijzel het woord. Eindhoven is de kampioensstad én de voetbalhoofdstad van Nederland, was zijn boodschap. "Alles gaat naar Eindhoven, dus helemaal niets naar Amsterdam. De schaal was, is en blijft in Eindhoven'', schreeuwde Van Gijzel richting het volle plein. "Wij zijn de beste club van heel Nederland. PSV kennen ze in Manchester en in Madrid.''
De burgemeester begon zijn toespraak met een verwijzing naar het televisieprogramma Studio Voetbal, dat hij Studio Ajax noemde. Op sociale media ontstond tijdens en na de uitzending van zondagavond discussie omdat het te veel over Ajax en te weinig over kampioen PSV zou zijn gegaan. De woorden van de burgemeester gingen er bij de springende en zingende supporters van PSV wel in.
Na Van Gijzel was het de beurt aan de spelers en hoofdtrainer Phillip Cocu om het woord te nemen. "We gaan er alles voor over hebben om het volgend jaar weer voor elkaar te krijgen'', zei Cocu, waarna het feest rond halfnegen eindigde met de klanken van het lied Brabant van Guus Meeuwis.
ZIE OOK: Poedelnaakte PSV-fan houdt dansend verkeer tegen tijdens huldiging
OmleidingenVanwege de huldiging waren er in de binnenstad van Eindhoven omleidingen, vertragingen en vervallen haltes als gevolg van de festiviteiten. Het verkeer in het centrum liep dan ook behoorlijk vast.
Bovendien zaten de bussen vanuit Gemert, Lieshout, Gerwen en Nuenen richting Eindhoven propvol. Deze reden door. Je werd dus niet meer opgepikt als je daar stond te wachten.
ZIE OOK: Lestienne in tranen, Isimat en Willems weer doldwaas bij huldiging PSV op Stadhuisplein [VIDEO'S]
LiveblogOmroep Brabant hield alles rondom de feestdag bij in een liveblog. Die is hieronder terug te lezen.[scribblelive:body:http://scrbliv.me/2061185]
Onze fotograaf maakte foto's van de huldiging van Oranje Zwart en PSV. Bekijk hieronder de foto's in de slideshow. [flickr:body:http://www.flickr.com/photos/omroepbrabant/albums/72157667915260262/]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.