Video

Sterrenkijkers Tivoli Oudenbosch in extase: Mercurius schuift voor de zon

9 mei 2016 om 19:39
nl
Niet alleen PSV-supporters gaan maandag uit hun dak. Ook sterrenkundigen zijn opgewonden over een bijzonder fenomeen in ons zonnestelsel. De kleine planeet Mercurius staat precies tussen de zon en de aarde. Bij de sterrenwacht in Oudenbosch wordt het spektakel maandag op de voet gevolgd.
Profielfoto van Aanen Floyd
Geschreven door
Aanen Floyd

Een strakblauwe lucht betekende enthousiaste sterrekijkers op de grond. De Mercuriusovergang is te vergelijken met de maansversduistering. Alleen is het effect duizenden malen kleiner.
[YouTube:body:https://youtu.be/2ZGMe5j5-SA]Beeld: Glenn Aoys.
Het fenomeen is te zien als een piepklein stipje op de zon. "Het is een potloodpuntje zo klein", zegt Herman Vissia, voorzitter van sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch. Voor Herman is het niet minder spectaculair. "Ik heb geslapen vannacht, maar ik was toch wel vroeg op om te kijken of het niet bewolkt was."
Eens in de zoveel jaarDe vorige Mercuriusovergang was 13 jaar geleden. De volgende staat gepland voor 2039. Maar dit puntje is alsvast gemaakt in 2016.
Mercurius staat het dichtste bij de zon van alle planeten en draait in 88 dagen rond onze ster. Door zijn elliptische baan komt het toch maar dertien keer per eeuw voor dat de aarde, de zon en Mercurius op een rijtje staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.