Honderden werklozen uit Tilburg moesten 'kankerverwekkende verf' schuren op NS-werkplaats - Omroep Brabant

Honderden werklozen uit Tilburg moesten 'kankerverwekkende verf' schuren op NS-werkplaats

10 mei 2016 om 15:00
In de regio Tilburg zijn honderden mensen mogelijk in aanraking gekomen met de kankerverwekkende stof chroom-6. Het gaat om ongeveer 580 mensen die tussen 2004 en 2011 oude treinen hebben geschuurd bij een reïntegratiebedrijf voor mensen die voor langere tijd in de bijstand zaten, meldt de gemeente Tîlburg dinsdag in een persbericht. "Al die mensen moeten zich medisch laten testen door de beste specialisten die hier verstand van hebben", oppert Remco Mast van vakbond FNV.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Tussen 2004 en 2011 knapten de werklozen samen vijftien oudere treinstellen op waarop naar alle waarschijnlijkheid verf zat die het betreffende goedje bevatte. Ook acht begeleiders hebben mogelijk risico gelopen. De gemeente Tilburg heeft de betrokkenen in een persoonlijke brief geïnformeerd.
Ze heeft intern onderzoek gedaan om meer duidelijkheid te krijgen over de aantallen cliënten, in welke periode aan de treinen is gewerkt en aan welke treinstellen is gewerkt. "Een oud-medewerker die destijds aan de oudere treinstellen heeft gewerkt, heeft de zaak aangekaart. Hij had ook gezondheidsklachten. We hebben zijn vraag buitengewoon serieus genomen en zijn een onderzoek gestart", zegt wethouder Erik de Ridder. "Het was nog een heel karwei om uit te zoeken wie er precies aan de treinstellen heeft gewerkt."
De vakbond FNV sprak mensen die zich zorgen maakten over het effect van chroom-6 op hun gezondheid. "Dat is moeilijk te zeggen. Het is afhankelijk hoe vaak ze zijn blootgesteld aan de stof. Als het maar enkele dagen zijn geweest dan is de kans klein dat ze er last van ondervinden. Maar er zijn ook medewerkers die jaren met de stof in aanraking zijn geweest. Die mensen raad ik aan zich te laten testen", zegt Remco Mast van de vakbond FNV.
Schadelijke stofOp 18 mei houdt de gemeente een informatieavond met deskundigen van de GGD en het RIVM. Daarnaast heeft de gemeente een onafhankelijk informatiepunt ingericht bij het landelijke kennis- en dienstencentrum CAOP en is een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden gemaakt.
Het RIVM doet al langere tijd onderzoek naar de schadelijke gevolgen van chroom-6. Chroom-6 wordt aan verf toegevoegd om roesten te voorkomen. In vaste vorm is de stof niet gevaarlijk voor de gezondheid.  In stofvorm mogelijk wel.
ZIE OOK: Ook zorgen in Tilburg over kankerverwekkende chroom-6-verf op treinen
GezondheidsklachtenDe zaak kwam aan het rollen toen zich vorig najaar een bezorgde oud-medewerker van de gemeente meldde met een complex aan gezondheidsklachten. Met collega's begeleidde hij jarenlang werkloze deelnemers bij hun werkzaamheden in de toenmalige NS Werkplaats in de Spoorzone.
ZIE OOK: Francisca (39) werkte 10 jaar met chroom-6 op vliegbasis Volkel: 'Kan ik nog wel kinderen krijgen?'
Pas vorig jaar juni werd duidelijk dat de verf met chroom-6 ook in oude treinstellen is gebruikt.[Tweet:https://twitter.com/janheijman/status/729787664954736640]

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...