'We schrokken erg', onderzoek naar seksueel misbruik bij zorginstelling Kempenhaeghe in Heeze

10 mei 2016 om 10:34
nl
Twee cliënten van Kempenhaeghe zijn mogelijk seksueel misbruikt in de jaren '70. Dat laat de zorginstelling in Heeze dinsdag weten. Kempenhaeghe zegt geschrokken te zijn en stelt een onderzoek in. "We nemen dit uiterst serieus", benadrukt voorzitter Marlène Chatrou van de Raad van Bestuur.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Kempenhaeghe ontving onlangs meldingen van twee oud-cliënten die ruim veertig jaar geleden seksueel misbruikt zouden zijn tijdens een opname. Het zou gaan om oud-cliënten van het epileptie- en slaapstoorniscentrum.
De vermeende slachtoffers, twee mannen vroegen een gesprek aan met Kempenhaeghe. Daarin vertelden ze dat ze seksueel waren misbruikt.
'Heftige boodschap'Chatrou: "Daarvan schrokken we. Het was een heftige boodschap. Uit het onderzoek van de commissie-Deetman blijkt dat er hartstikke veel is gebeurd in de jaren zeventig. Dan hoop je dat je organisatie gespaard blijft."
"We hadden van tevoren geen signalen gekregen dat er iemand was misbruikt. Formeel is de zaak verjaard en zou het boek kunnen worden gesloten, maar wij vinden dat we op z'n minst moreel verantwoordelijk zijn", reageert Chatrou.
Schadefonds GeweldsmisdrijvenHet Schadefonds Geweldsmisdrijven in Rijswijk verricht het onderzoek in opdracht van de zorginstelling. Deze overheidsorganisatie steunt slachtoffers van seksueel misbruik en krijgt steun van het Ministerie van Justitie.
"We hebben het Schadefonds gevraagd onderzoek te doen, omdat het een objectief onderzoek moet zijn dat door experts wordt uitgevoerd. Zij zijn in dit soort zaken gespecialiseerd", legt de voorzitter uit. Ze denkt dat het onderzoek tussen de 12 en 24 weken duurt.
'Tijd nodig'Waarom pas nu de oud-cliënten met hun verhaal komen, is niet duidelijk. Daar kunnen volgens Chatrou verschillende redenen voor zijn. "Sommige mensen hebben veel tijd nodig om hun verhaal te doen", zegt ze.
Chatrou sluit niet uit dat er meer slachtoffers zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.