Ruim honderd ganzen afgemaakt vanwege 'ernstige overlast'

10 mei 2016 om 17:31 • Aangepast 21 november 2020 om 10:34
nl
Ganzen die in de gemeente Bergen op Zoom 'ernstige schade en overlast' veroorzaken, worden afgemaakt. Het gaat om 128 ganzen die in de gemeente rondlopen op zes verschillende plekken. En dat kan écht niet, vindt Trudy Suijkerbuijk. Ze is een petitie gestart die al bijna duizend keer is ondertekend.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

De ganzen worden op een 'diervriendelijke manier afgemaakt', laat een woordvoerder van de gemeente weten. Vervolgens gaan ze naar de poelier.
GevaarlijkDe ganzen zouden in de gemeente veel overlast veroorzaken. Zo zijn de dieren een gevaar op de weg, verslechteren ze de waterkwaliteit, veroorzaken ze een gevaar voor de volksgezondheid en vreten ze gazons kaal.

Wachten op privacy instellingen...

Daarom gaat de gemeente vanaf 15 juni 128 van de 500 ganzen die in de gemeente verblijven vangen. Trudy Suijkerbuijk is hier niet blij mee. Zij pleit in een petitie om de ganzen absoluut niet te vermoorden.

Wachten op privacy instellingen...

'Niemand verdient dit''Of je nu blij bent met de ganzen in Bergen op Zoom of niet, geen enkel dier verdient het lot wat onze ganzen te wachten staat', schrijft ze. 'Ganzen kunnen door middel van een spuitje onvruchtbaar gemaakt worden, eieren kunnen dusdanig bewerkt worden dat deze niet meer uitkomen en ganzen kunnen ook verplaatst worden in plaats van gedood.'

Wachten op privacy instellingen...

"Ik moet er niet aan denken dat die ganzen worden opgehaald met een busje", zegt Suijkerbuijk tegen Omroep Brabant. De gemeente zag al jaren dat de populatie groeide. Ze hadden er veel eerder iets aan kunnen doen."
Partij voor de DierenOok de Partij voor de Dieren van de Provinciale Staten wil dat de ganzen gered worden van de dood. Statenlid Paranka Surminski: “Als je samen wilt leven met de dieren in de natuur moet je als gemeente je verantwoordelijkheid durven nemen. Dan moet je niet kiezen voor de schijnbaar makkelijkste weg zoals het doden van ganzen maar voor het aanpassen van de omgeving. We zullen dat per brief kenbaar maken aan de gemeente en gemeenteraad van Bergen op Zoom.”

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.