Groot Wild van Afslag Eindhoven: Hoe een maf idee iets heel moois oplevert!

10 mei 2016 om 17:06
nl
Danseres Tegest Pecht uit Tilburg is een kleine vrouw. Als zij langs een enorme Scania-vrachtauto loopt, begin je als toeschouwer bijna automatisch al te grinniken. En dat is dan nog maar het begin van de voorstelling 'Groot Wild' waar naast Tegest nog twee acteurs én twee grote vrachtauto's aan meedoen.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

'Groot Wild' ging zondag in première op een groot winderig parkeerterrein van de Automotive Campus in Helmond. Komende weken staat de voorstelling bij chauffeurscafé Treurenburg bij Den Bosch. Toepasselijke plekken voor een voorstelling waarin twee hoofdrollen zijn weggelegd voor vrachtwagens, maar ook gewoon handig: wie een bochtje wil draaien met een trekker met oplegger, heeft echt wel wat ruimte nodig. En in 'Groot Wild' worden nogal wat van die bochtjes gedraaid.
Nemen computers de macht over?Het Eindhovense gezelschap 'Afslag Eindhoven' komt met 'Groot Wild' vanwege onze angst dat machines de wereld over gaan nemen. Vooral de steeds snellere en steeds slimmere computers voeden de discussie over dat onderwerp. Komt er een moment dat de apparaten de macht overnemen?
In 'Groot Wild' maakt een stelletje in de avondschemer een wandeling over een parkeerterrein. Plotseling blijken twee vrachtwagens die daar staan geparkeerd meer dan dode blokken ijzer. Ze ontwaken en gaan het stelletje te lijf... zonder dat er in de cabine een chauffeur te zien is.
Sissende remmenEn... werkt het? Ja, het werkt. Met sissende remmen, knipperende lichten, zwiepende ruitenwissers en zacht zoemende of luid ronkende motoren krijgen de twee Scania's elk een eigen karakter. Het komt ook door de acteurs natuurlijk die mooi tegenspel bieden maar voor de meeste mensen op de tribune is het geen probleem om zich in te leven in een vrachtwagen.
Als het een van de trucks een beetje tegenzit, met zacht dimmende rode lampjes, kunnen de toeschouwers een zacht en meelevend 'aaaah' niet onderdrukken.
Matadors en mastodontenGa je nadenken over mensen en machines? Ik niet! Maar ik heb bij de ondergaande zon wel genoten van een poetische oerstrijd tussen mensen en mastodonten, van een stierengevecht tussen een matador en een glimmende truck. Hoe een maf idee iets heel moois op kan leveren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.