Video

'Wil je misschien even proef liggen?', een grafkist van stevig Bredaas hout voor de echte Bredanaar

10 mei 2016 om 21:01
nl
Het Mastbos, eeuwenoud Brabants productiebos, is de houtleverancier voor de Breda-kist. Een grafkist voor Bredanaars, die zich tot in de dood verbonden voelen met de stad waar ze bij leven hebben gewoond. Van de ruwhouten kist zijn er voor dit jaar slechts twintig exemplaren beschikbaar.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Negen kuub hout is er aangekocht van Staatsbosbeheer, gezaagd uit bomen van meer dan zestig jaar oud. Douglas-sparren die in het Mastbos speciaal zijn geplant voor de houtproductie.  
"Solide, zwaar en Bredaas." Pepijn Herrmann, maker en ontwerper van de Breda-kist, klopt eens flink op het hout. Over het geluid dat terugkaatst uit de nu nog lege kist is hij dik tevreden. "Een waardige kist om in begraven of gecremeerd te worden."
'Joh, da's leuk'"De mensen zijn verrast, vinden het een bijzonder product en ze vinden het opmerkelijk dat we daar mee komen", zegt Roel Stapper van uitvaartorganisatie Zuylen. De kist is overigens op en top 'groen'. Zaagsel dat bij het zagen vrijkomt, wordt later weer gebruikt om de bekleding van de kist mee op te vullen.
De kist is er voor mensen die zich enorm verbonden voelen met de stad Breda. "Als je die verbondenheid voelt, kan dat heel mooi passen bij je leven", zegt Stapper.
Twee centimeter dik houtVoor Pepijn Herrmann is het zijn eerste serie grafkisten die hij heeft gemaakt. "Het hout is ruim twee centimeter dik en de lengte is op vijf centimeter na twee meter. Het hout blijft ook onbehandeld, om de mooie tekening en het karakter van het hout mooi in ere te houden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.