Frank Lammers over zijn regiedebuut: 'Ik doe graag dingen waarvan ik niet weet of ik ze kan'

10 mei 2016 om 20:38
nl
Er was onder meer een crowdfundingsactie nodig om de film van de grond te krijgen. Maar hij is af: 'Of ik gek ben', het regiedebuut van Frank Lammers uit Mierlo. Eind deze maand gaat de film, die gaat over het leven in een tbs-kliniek, in première. “Het is een prachtig verhaal. Het gaat over menselijk falen maar er zit ook humor in. Ik kon er veel van mezelf in kwijt”, aldus Frank Lammers in het programma Onder Ons.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Het zijn mooie dagen voor acteur Frank Lammers uit Mierlo. Eind deze maand komt zijn film uit waarvoor hij voor het eerst in de regiestoel klom. En zondag werd ‘zijn’ PSV onverwacht kampioen. Alle reden om met een brede grijns aan te schuiven in de studio van Omroep Brabant.
“Ik stond zondag in Amsterdam op de tennisbaan. Ik verloor door de spanning twee sets op rij. In de kantine werd naar de wedstrijd gekeken en het werd daar steeds stiller. Na het eindsignaal heb ik voor het raam staan juichen”.
Heftige filmMaar ook over zijn film ‘Of ik gek ben’ raakt Lammers niet uitgepraat. De film is gebaseerd op het boek van Michiel Stroink uit Oss. Stroink werkte in een tbs-kliniek en gebruikte zijn ervaring om er een boek over te schrijven. Lammers wist meteen dat hij dit verhaal wilde verfilmen. “Mike Weerts (collega-acteur, red.) kwam met het idee maar hij had geen zin in gedoe met financiering. Nou, dat wilde ik dan wel doen."
‘Of ik gek ben’ is niet alleen het regiedebuut van Lammers, hij schreef ook het filmscenario. “Ik ben maar gewoon begonnen. Ik doe graag dingen waarvan ik niet weet of ik ze kan”.
Daarna was het zoeken naar een cast. Al snel had hij naast Mike Weerts in de hoofdrol, een flink aantal bekende namen gestrikt waaronder Monic Hendrickx, Fedja van Huêt en Cees Geel. “Al met al flink wat Gouden Kalveren bij elkaar”, aldus Lammers trots.
CrowdfundingNa het script en de cast was er nog één probleem: geld. Dat kreeg hij bij elkaar via crowdfunding maar hij peuterde ook geld los bij Brabantse ondernemers. “Ik heb hier niet eerder mee te maken gehad. Maar filmmaken is een dure hobby. Dus ik moest wel”.  
Het geld kwam er en de film ook. Daarin is te zien hoe middelmatige kunstenaar Benjamin terecht komt in een tbs-kliniek. Maar hij weet niet meer wat hij gedaan heeft. Gaandeweg de film komen Benjamin en de kijkers daar achter.  
VeeleisendAls regisseur had Lammers opeens een heel andere verhouding ten opzichte van zijn mede-acteurs. Dat was niet altijd gemakkelijk, erkent hij. “Ik ben heel veeleisend. Ik eis echt 180 procent inzet en ik schuw het ook niet om ruzie te maken”.
En het regiedebuut smaakt naar meer. “De reacties op de voorpremière waren heel goed. Psychologen zeiden dat het een realistische film is terwijl ik dacht dat ik iets verzonnen had”.
‘Of ik gek ben’ gaat op 30 mei in première in het klokgebouw in Eindhoven.
Omroep Brabant zendt de Making of ‘Of ik gek ben’ uit. Op zaterdag 28 mei vanaf 19.00 uur daarna ieder uur herhaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.