Video

Risicojongeren in Den Bosch weer op het rechte pad dankzij voetbal

11 mei 2016 om 09:00
nl
Voetballen om jongeren op het juiste pad te houden. Het werkt echt. Onderzoekster Maike Kooijmans van Avans Hogeschool heeft drie jaar lang onderzoek gedaan naar de effectiviteit van talentgericht jongerenwerk tegen jeugdcriminaliteit en probleemgedrag. Vrijdag promoveert ze met dit onderzoek.
Profielfoto van de Leuw Merel
Geschreven door
de Leuw Merel

Voor haar onderzoek volgde Kooijmans drie jaar lang vijftig jongeren, uit twee groepen in Tilburg en Den Bosch. Het doel van het onderzoek was kijken of creatieve en sportieve middelen helpen om jongeren uit de criminaliteit te houden. En dat is zo.
Bijna 80 procent van de jongens komt niet meer in de problemen. "De jongeren zien weer perspectief voor de toekomst en kunnen weer dromen. Als ze daar zelf maar hard aan werken", aldus Kooijmans.
BoschveldEén van de groepen die ze volgde waren jongens uit de wijk Boschveld in Den Bosch. Tien jaar geleden werd daar een project opgericht om jongeren op het rechte pad te houden. Dit was omdat er veel drugshandel in de wijk voorkwam en ze wilde voorkomen dat jongeren hier steeds mee in aanraking komen. Nu voetballen ze samen met de jongeren en zijn er strenge regels opgesteld. Want discipline is erg belangrijk. Zo kwam Youssef vandaag te laat en had hij ook nog eens het verkeerd shirt aan. Als straf moest hij tien keer opdrukken. "Het is wel beter voor ons, want dat weet je de volgende keer dat je niet te laat moet komen".
"Meer dan een voetbaluurtje"De jongerenwerkers houden de jongens nauwlettend in de gaten. Ze hebben contact met de ouders, kijken naar het gedrag tegen anderen en signaleren verkeerde verleidingen op tijd. "Het is meer dan een voetbaluurtje. We willen hier echt iets mee bereiken en de jongens wat meegeven. En ik ben trots dat ik daar onderdeel van mag zijn", vertelt coach Reggae Coutinho.
Samir: Ik heb geleerd om altijd respect te hebben voor iedereen. En Youssef heeft geleerd om minder snel boos te worden en tien seconde aan leuke dingen te denken. "Dan word ik weer rustig".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.