Video

Dierenleed bij de Bavelse Berg in Breda, broedende oeverzwaluwen wreed verjaagd

11 mei 2016 om 20:29
nl
Vorige maand waren ze er nog, maar nu zijn ze verdwenen. Zo'n 25 nesten van beschermde oeverzwaluwen in de buurt van de Bavelse Berg in Breda. Volgens de Vogelwerkgroep Breda zijn de nesten vernield door de bulldozer van de aannemer.
Profielfoto van Peeters Erik
Geschreven door
Peeters Erik

Piet van Iersel van de vogelwerkwerkgroep Breda kan er amper over uit: "Dit is gewoon vernieling en daar ben ik boos over". Hij wist niet wat hij zag toen hij onlangs bij de Bavelse Berg ging vogelen. "Een van onze leden had eerder foto's gemaakt waarop de nestholen zijn te zien en nu was plotseling alles weg."
Bizarre tegenstellingOp Breepark bij de Bavelse Berg wordt gewerkt aan de aanleg van een stukje nieuwe natuur als compensatie voor de nieuwbouw op het terrein. De aannemer zegt naar eer en geweten te hebben gehandeld. "Broedende oeverzwaluwen zijn een schitterend gezicht. Maar bij de start van de werkzaamheden hebben wij ze niet gezien", aldus een woordvoerder.  
De vogelwerkgroep heeft melding van het voorval gedaan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de instantie die toeziet op de naleving van de Flora- en Faunawet bij dit soort projecten.
Straf"Als ik door rood rijd, krijg ik ook een boete", zegt Van Iersel. Echter straffen hoort niet tot de mogelijkheden van de Rijksdienst. De instantie kan de aannemer eventueel wel verplichten om de schade te herstellen op straffe van een dwangsom.
De aannemer heeft inmiddels aangeboden om met de vogelwerkgroep in gesprek te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.