Milieudefensie eist betere luchtkwaliteit en klaagt overheid aan

11 mei 2016 om 20:44
nl
Milieudefensie spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen. Dat maakte campagneleider Anne Knol woensdagavond bekend. Uit een rapport dat Milieudefensie woensdag presenteerde, blijkt dat er op elf plekken in Nederland een te slechte luchtkwaliteit is. Drie van die plekken liggen in Brabant.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Het gaat om de Ringbaan-West en het Stadhuisplein in Tilburg en het Bogardeind in Geldrop. Volgens Milieudefensie overtreedt de staat op deze plekken de Europese luchtkwaliteitsnorm als het gaat om het stikstofdioxidegehalte in de lucht.
Totale minachting"In Nederland verliezen we gemiddeld dertien maanden van ons leven door luchtvervuiling", zo zegt Knol. "Toch neemt Nederland nauwelijks maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Sterker nog, de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur, de invoering van milieuzones wordt gefrustreerd en er worden miljarden geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wegen. Dat getuigt van totale minachting van het recht van mensen op gezondheid."
Milieudefensie eist bij de rechter maatregelen die de luchtkwaliteit wél verbeteren. Het ministerie is woensdag op de hoogte gesteld van de juridische procedure.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.