Staande ovatie op wereldpremière 'Loving Vincent': zo'n animatiefilm zag je nog nooit

ANNECY - Een wereldfilm verdient een wereldpremière en dat kreeg hij dan ook. De animatiefilm Loving Vincent werd dinsdagavond voor het eerst vertoond op het internationale animatiefestival in het Franse Annecy. De film gaat over het turbulente leven van Vincent van Gogh en is gemaakt in de schilderstijl van de grootmeester.

Staande ovatie van een bomvolle zaal met een applaus dat meer dan vijf minuten duurde. Het was duidelijk wat het publiek vond van de film Loving Vincent. De film gaat over het leven, maar vooral ook over de zelfdoding van Van Gogh. Het film is in principe fictie, maar er zijn wel historische feiten gebruikt. Belangrijk historisch materiaal zijn bijvoorbeeld de brieven die Van Gogh schreef toen hij in het Franse Auvers woonde.Het verhaal speelt zich vooral af in Frankrijk, maar toch wordt er in flashbacks teruggeblikt op de jeugd van Van Gogh. Wie goed kijkt herkent zijn geboortedorp Zundert. Het kerkje van de vader van Van Gogh is in de achtergrond te zien.

Monsterklus
Het maken van deze animatiefilm was geen gemakkelijke klus. Eerst is de film gedraaid zoals elke film: met camera’s en acteurs. Al die filmbeeldjes, ook wel frames genoemd, zijn vervolgens nageschilderd in de stijl van Van Gogh. Die schilderijen zijn gefotografeerd en die foto’s zijn weer achter elkaar gezet zodat het de vorm kreeg van een bijzondere animatiefilm.

Meer dan 125 kunstenaars werkten mee aan dit project. De film duurt anderhalf uur en daarom moesten er meer dan 65.000 schilderijen worden gemaakt. Per seconde komen er twaalf doeken voorbij. Een monsterklus die vier jaar duurde.

De film is gemaakt door het Poolse echtpaar Dorota Kobiela en Hugh Welchman. Eerder dit jaar waren zij in Nederland om te vertellen over de animatie.

LEES MEER: 65.000 met de hand geschilderde Van Goghs maken bijzondere animatiefilm 

Noordbrabants Museum
Negentig schilderijen die gemaakt zijn voor de film komen dit najaar naar het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het museum is daarmee voorlopig het enige museum die een tentoonstelling wijdt aan de animatiefilm.


Naast de schilderijen zullen er filmpresentaties te zien zijn en kan je als bezoeker als het waren in het schilderij van Van Gogh stappen door middel van een green screen. De vaste presentatie van het Noordbrabants Museum bevat al tien werken van Van Gogh. Dat zijn werken die hij maakte in Nuenen.

De speciale tentoonstelling is te zien vanaf 14 oktober tot en met 28 januari. De animatiefilm zal eind oktober te zien zijn in verschillende filmhuizen in Brabant.