Oud-voetballer Luc Nilis openhartig over gokverslaving in biografie 'De Waarheid'

12 mei 2016 om 00:02 • Aangepast 21 november 2020 om 10:32
nl
Luc Nilis heeft moeilijke tijden gehad nadat hij noodgedwongen moest stoppen met voetballen. De voormalige speler en huidige spitsentrainer van PSV sprak woensdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door openhartig over het zogenaamde 'zwarte gat' waarin hij terecht kwam.
Profielfoto van Kapteijns Lobke
Geschreven door
Kapteijns Lobke

Aanstaande vrijdag verschijnt de biografie van Luc Nilis: De Waarheid. In dat boek, geschreven door Thijs Slegers, komen alle hoogte- maar ook dieptepunten uit zijn carrière aan bod.
Afscheid van het grasNilis maakte 127 goals voor PSV, won de Nederlandse Gouden Schoen en was twee keer topscorer van Nederland. Vanuit PSV maakte hij de overstap naar Aston Villa waar hij tijdens zijn derde wedstrijd een dubbele beenbreuk opliep. Zo kwam in één klap een einde aan zijn voetbalcarrière.
"Je stopt van de ene op de andere dag met voetbal. Ik ben bijna 2,5 jaar bezig geweest met revalideren, om te zorgen dat ik nog goed kon wandelen en misschien nog wat kon tennissen of golfen", vertelt Nilis in het tv-programma.
Adrenaline Hij ging vervolgens als manager en technisch directeur aan de slag, maar dat pakte niet goed uit. "Dat waren twee klappen in één jaar tijd, terwijl je goed en wel net bent hersteld. Vanaf dat moment wilde ik even niets meer doen", aldus Nilis.
Maar thuiszitten bleek geen oplossing. Hij miste de adrenaline en koos het verkeerde pad. Hij raakte verslaafd aan gokken, zijn huwelijk liep op de klippen en verloor een groot deel van zijn kapitaal.
'Luc was mijn mentor'De Belgische spits vormde in de jaren negentig bij PSV een 'koningskoppel' met Ruud van Nistelrooy. Van Nistelrooy had geen idee dat Nilis dit overkwam. "Ik kon me er niks bij voorstellen. Op het moment dat ik bij PSV kwam, was Luc mijn mentor. In zijn schaduw kon ik bij PSV aarden. Ik kon dit niet geloven", aldus Van Nistelrooy bij DWDD.
Terwijl Nilis hard bezig was om uit het diepe dal te klimmen, reikte PSV hem de hand. Hij kon aan de slag als spitsentrainer bij de jeugdafdeling. "Ik heb geluk gehad om op het juiste moment terug op het veld te keren. Terug naar het veld dat ik miste", aldus Nilis.
Vrijdag 13 mei wordt het boek 'De Waarheid' gepresenteerd.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.