Stallen van boeren moeten al in 2022 aan strenge milieu-eisen voldoen

14 juni 2017 om 17:37 • Aangepast 21 november 2020 om 00:25
nl
Boeren die hun afgeshreven stallen willen blijven gebruiken moeten er voor zorgen dat die uiterlijk 1 januari 2022 milieuvriendelijk zijn. Boeren moeten dan hun stallen zo hebben ingericht dat de uitstoot van stikstof aan de regels voldoet. Dat stellen Gedeputeerde Staten voor. Provinciale Staten beslissen er op 7 juli over.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Voor de groep veehouders die in 2010 al hadden moeten moderniseren, maar die uitstel kregen tot 2020, worden de duinmschroeven verder aangedraaid. Die moeten in 2020 aan alle eisen voldoen.

In 2010 werd de landelijke regel van kracht dat boeren hun stallen zo moesten verbouwen dat er nauwelijks meer uitstoot van schadelijke stoffen was en dat ze diervriendelijk waren. Een groep boeren kreeg uitstel van de provincie op voorwaarde dat ze in 2020 zouden stoppen met hun bedrijf. Als die boeren toch willen doorgaan moeten ze dus in 2020 aan alle regels voldoen, want zegt de provincie, dan hebben ze tien jaar de tijd gehad.

Aanvankelijk was 2028, de deadline, later werd dat 2020. Dat leidde tot veel boerenprotest. 2022 is een compromis. “2020 is niet haalbaar”, zegt gedeputeerde Johan van den Hout. Boeren protesteren vooral op social media tegen het naar voren schuiven van de datum. Ze zijn bang dat ze hun bedrijven niet op tijd milieuvriendelijk krijgen en dus op slot moeten.

Meer ruimte andere bedrijven
Gedeputeerde Staten zijn helder in hun keuze. Minder uitstoot door boerenbedrijven is niet alleen goed voor mens, dier en natuur maar ook voor de ontwikkeling van andere bedrijfstakken in Brabant en dus voor elke Brabander. Er mag maar een bepaalde hoeveel uitstoot zijn. Alles wat boeren gebruiken gaat ten koste van andere bedrijven.

LEES OOK: ZLTO woest over mestmaatregelen provincie: 'Laten we de tractoren maar klaarzetten'

Bijvoorbeeld als een recreatiepark in de buurt van een natuurgebied wil uitbreiden kan dat nu niet. Een groter park betekent meer bezoekers, meer auto’s en meer uitstoot. Als boeren duurzamer gaan werken krijgen andere ondernemers meer ruimte. Dat geldt ook voor nieuwe bedrijven die zich in Brabant willen vestigen. Als boeren inschikken krijgen die andere bedrijven ruimere mogelijkheden en zullen ze gemakkelijker voor Brabant kiezen. Dat betekent meer werkgelegenheid.


Het economisch belang is volgens GS niet de enige reden. Zoveel te sneller boeren duurzamer werken zoveel te beter dat is voor mens , dier en natuur.

Geen mestputje
GS hebben ook een besluit genomen over mestverwerking. Al eerder maakte het provinciebestuur bekend dat er niet meer met mest gesleept mag worden. Die moet bij voorkeur verwerkt worden op het eigen boerenbedrijf of anders op industrieterreinen zo dicht mogelijk bij huis. Aanvankelijk was het nog zo dat ook boeren van buiten de provincie daar hun mest zouden mogen verwerken. Dat viel helemaal verkeerd bij natuurorganisaties. Die zeiden dat Brabant het mestputje van Nederland zou worden. GS stellen nu voor dat alleen mest die in Brabant is geproduceerd hier mag worden verwerkt.

GS houden wel vast aan het systeem van staldering. Dat betekent dat een veehouder alleen nieuwe dierenverblijven mag bouwen als hij oude gebouwen sloopt. Voor elke tien vierkante meter nieuwbouw moet elf vierkante meter worden afgebroken. Aanvankelijk gold dat alleen voor varkensbedrijven, maar nu ook voor rundvee- en geitenbedrijven.



CDA zwaar teleurgesteld
De fractie van het CDA in provinciale staten heeft al gereageerd op het voorstel van GS.  "We zijn zwaar teleurgesteld",  zegt landbouwwoordvoerder Ton Braspenning. Het CDA is van oudsher de partij met de grootste aanhang onder boeren. Het CDA  zit voor het eerst sinds mensenheugenis in de oppositie.

Braspenning: "Het gaat hier helemaal niet meer om het verminderen van het aantal dieren. Het gaat er om dat boeren minder mogen uitstoten zodat andere bedrijven meer ruimte krijgen. Wat schiet de natuur hier nou mee op".

Volgens Braspenning is het compromis van 2022 slechts een kleine verschuiving. "Dit gaat direct het inkomen van boeren raken. Dit is vooral een manier tot schaalvergroting". Het CDA ziet meer in boerenfamiliebedrijven. Dat gaat op deze manier niet lukken, zegt Braspenning.

Het betreurt het ook dat Brabant veel strengere regels maakt dan andere provincies. "Brabant komt op een eilandje". aldus Braspenning.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.