Video

Ongelofelijk maar waar: rijst uit Brabant

12 mei 2016 om 20:19
nl
In Oudenbosch wordt binnenkort rijst verbouwd. De polderrijst is uniek want nog nooit eerder is er boven de vijftigste breedtegraad een poging gedaan om rijst te telen. Over enkele dagen worden de eerste sawa's in Oudenbosch ingezaaid.
Profielfoto van Peeters Erik
Geschreven door
Peeters Erik

Twee hectare natte grond in de wijk Albano dient als proefplantage voor de eerste rijstteelt in Nederland. Het is initiatiefemer Jan Veerhuis nog niet meteen  te doen om de opbrengst. Hij wil vooral kijken hoe het gewas gedijt in de Brabantse polder.
UitdagingDe dichtstbijzijnde collega's van Veerhuis zitten nu nog in de buurt van Marseille. De teelt van de Albanorijst hier wordt dan ook een serieuze uitdaging. "Het moet minimaal een week lang achttien graden zijn, er mag niet te veel wind zijn en er moet voldoende water op de plantage zijn", legt Veerhuis uit.
Bij rijst denken de meeste mensen aan eten. Maar volgens de rijstboer in spe is het plantje multifunctioneel: "De plant geeft ook mooie bloemen en je kunt er karton van maken. Bovendien zorgt de rijstplant voor de zuivering van het water op de plantage. In de tropen wordt er op deze manier drinkwater gemaakt."
Even geduldEen Brabantse paella of Halderbergse risottoschotel zit er volgens Veerhuis dit jaar nog niet in. Hij verwacht dat de eerste oogst rond augustus niet veel meer zal zijn dan een paar handjes vol rijst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.