Nieuwe bisschop De Korte geïnstalleerd in Den Bosch

14 mei 2016 om 12:49 • Aangepast 21 november 2020 om 10:29
nl
Het bisdom Den Bosch heeft een nieuwe bisschop. Gerard de Korte werd zaterdag geïnstalleerd in de Sint Jan in Den Bosch.
Profielfoto van Waalen Jan
Geschreven door
Waalen Jan

De Korte was bisschop van het bisdom Groningen. Van het bisdom met het minste aantal katholieken gaat hij nu naar het bisdom met de meeste gelovigen.
BisschopszetelTijdens de plechtige viering in de Sint Jan werd de benoemingsbrief voorgelezen die Paus Franciscus heeft geschreven. Daarna nam de nieuwe bisschop zijn zetel in in de kathedraal.
In zijn preek riep de nieuwe bisschop op om de onvruchtbare verdeeldheid in zijn bisdom te overwinnen. We kunnen het ons niet permitteren om energie te verspillen aan polarisatie, aldus De Korte.
Hij doelde daarmee op de moeilijke tijd waarin de kerk verkeert. De leegloop van kerken en de vergrijzing van de gelovigen baren hem zorgen. “Het zijn de jaren van de waarheid”, aldus De Korte. Hij riep iedere gedoopte op om er de schouders onder te zetten. “Ik kan als bisschop wel op mijn kop gaan staan, maar ik kan het niet alleen.”
Na zijn preek kreeg de bisschop applaus, en dat is ongebruikelijk tijdens zo’n plechtige viering.
HurkmansDe Korte volgt Antoon Hurkmans op. Die was 18 jaar bisschop van het bisdom Den Bosch. Vorig jaar vroeg hij de Paus om ontslag vanwege zijn gezondheid. Tijdens de plechtigheid in de Sint Jan werd ook stilgestaan bij het vertrek van Hurkmans.
Hurkmans keek in zijn afscheidswoord terug op mooie, maar moeilijke jaren. Hij riep de gelovigen op zich achter de nieuwe bisschop te scharen.

Wachten op privacy instellingen...

ProcessieDe viering in de Sint Jan werd bijgewoond door ongeveer 1700 mensen, onder wie commissaris van de Koning, Wim van de Donk, Dries van Agt, Onno Ruding en Ernst Hirsch Ballin.
Voor de dienst liep een groot aantal geestelijken in een processie vanuit het bisschoppelijk paleis over de Parade naar de kathedraal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.