Video

Tuin met opgegraven vestingwerken in Ravenstein open voor publiek

13 mei 2016 om 18:35
nl
Ravenstein heeft er een toeristische attractie bij. Martin Jan van Mourik vond in zijn tuin eeuwenoude gewelven. 29 jaar nadat hij de eerste keer een schop in de grond zette, heeft hij nu de vesting uit 1509 rond Ravenstein deels weer in oude glorie hersteld. Vanaf 14 mei is het Philips van Kleefbolwerck in de tuin van Van Mourik af en toe geopend voor publiek.
Profielfoto van Heyster Saskia van
Geschreven door
Heyster Saskia van

In 1987 wilde Martin Jan van Mourik(73) een zinkput maken bij zijn tuinhuis. Maar hij stuitte op een stenen muur. Nieuwsgierig geworden groef hij verder en er bleek een compleet bouwwerk onder vandaan te komen. Van Mourik wilde verder, maar kreeg van de gemeente geen toestemming. "Ik kreeg te maken met destijds de rijksdienst voor de monumentenzorg en die zeiden: dat is bodemarchief en dat moet bodemarchief blijven. Daar moest ik dus met m'n poten, zogezegd, vanaf blijven."
Tranen Van Mourik ging morrend akkoord en gooide de kuil weer dicht. Maar het bleef knagen en in 2011 stak hij opnieuw een schop in de grond: complete gewelven kwamen tevoorschijn. De ingeschakelde archeologen stonden perplex: dit was uniek in Nederland. Van Mourik besefte pas wat hij gevonden had toen hij op een kazemat stuitte; een schietgat voor kanonnen. "De tranen liepen me over de wangen. Ik was zo ontroerd door die vondst"
Het gaat volgens de archeologen om vestingwerken naar Italiaans model. Die Philips van Kleef heer van Ravenstein, begin 16e eeuw moet hebben aangelegd ter verdediging van Ravenstein.
Om ervoor te zorgen dat hij dit keer zijn werk af kan maken start Van Mourik een de Stichting Vestingwerken me een comité van aanbeveling met daarin oud-minister Hillen en generaal buiten dienst Peter van Uhm. Uiteindelijk weet Van Mourik zo ook de gemeente Oss en de Rijksdienst voor zich te winnen.
KanonschotMet een kanonschot door Van Uhm wordt het Philips van Kleefbolwerck vrijdag officieel geopend. Mondjesmaat kunnen er dan toeristen komen kijken in zijn tuin. Dat er dan regelmatig mensen op zijn terrein komen, vindt hij geen probleem. "Je moet het zo zien: een moeder die een baby'tje krijgt wil dat baby'tje ook showen. Dit is een beetje mijn kind."
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.