Oude smokkelroute van Klaveren Vrouwke nieuw leven ingeblazen

14 mei 2016 om 01:31 • Aangepast 21 november 2020 om 10:28
nl
Het is 100 jaar geleden dat Klaveren Vrouwke doodgeschoten werd op de grens bij Schijf, maar hij is nog niet vergeten. Vrijdagavond werd hij herdacht bij 'de Strontpaal' waar hij om het leven kwam. Klaveren Vrouwke, eigenlijk Gerardus Schrauwen genaamd, kwam uit Sint Willebrord en smokkelde tijdens de eerste wereldoorlog goederen over de grens met België. De herdenking werd gelijk gekoppeld aan een goed doel; geld ophalen voor de renovatie van de kerk in Sint Willebrord.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

Klaveren Vrouwke stond bekend om zijn verkleedpartijtjes. Vermomd als non of zwangere vrouw trok hij met goederen de grens over. In de buurt van St. Willebrord is het een fenomeen. "Mijn vader is er nog naar vernoemd. Ze noemde hem 'Smokkeltje'. Iedereen kent de verhalen over Klaveren Vrouwke", vertelt Rini Wagtmans. Hij is een van de organisatoren van de herdenking.
De herdenking vond plaats bij " de Strontpaal". Het paaltje van nog geen halve meter hoog dankt zijn naam aan het feit dat grensbewakers, die hun post niet mochten verlaten, er regelmatig plaats op namen om hun behoefte te doen.
Startschot geldinzamelactieDe toen 37 jaar oude Klaveren Vrouwke werd op 6 mei 1916 in zijn rug geschoten en overleed. "We vonden het belangrijk om hem herdenken. West Brabant was in de eerste wereldoorlog heel arm. mensen hadden echt honger. Ze moesten voedsel smokkelen om te overleven", zegt Wagtmans. "Toen de plannen ontstonden heb ik gelijk Corrie Maas van de Willibrorduskerk gecontact." De herdenking van Klaveren Vrouwke is namelijk gelijk het startschot van de geldinzamelactie van de kerk.

Wachten op privacy instellingen...

"We vonden het een goed idee om hier bij aan te haken en als smokkelaars geld op te halen van de renovatie van de kerk", vertelt Maas. De Willibrorduskerk moet voor 270.000 euro gerenoveerd worden en daar moet geld voor ingezameld worden. "Mensen kunnen met een donatie hun 'steentje bijdragen'. Die symbolische steentjes worden dan door vrijwilligers als smokkelwaar van de grens bij Schijf naar de kerk in St. Willebrord gedragen."
Route door de bossenDe vrijwilligers die zich opwerpen als "smokkelaars" zullen een stuk lopen van 14 kilometer. "Een groot stuk daarvan gaat door de bossen bij Rucphen, het is de originele smokkelroute", zegt Maas. Hoe lang het gaat duren om de 270.000 euro bij elkaar te krijgen weet hij niet. "Maar we gaan door tot we het bij elkaar hebben." De route wordt iedere keer dat er een aantal tassen vol zijn met bijgedragen steentjes gelopen. Ook wordt hij één keer in de maand in het donker gelopen.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.