Regiment Prinses Irene viert 75ste verjaardag in centrum Oirschot

14 mei 2016 om 16:12 • Aangepast 21 november 2020 om 10:27
nl
Wie zaterdag het centrum van Oirschot bezoekt, loopt er vanzelf tegenaan: uniformen, legervoertuigen, tenten en militair ceremonieel. Op de Markt wordt de 75ste verjaardag gevierd van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Dat regiment zet de tradities voort van de Prinses Irene Brigade, die in 1944 onder meer Tilburg bevrijdde.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Aan de voet van de kerk was in de ochtend een ceremonie waaraan militairen, veteranen en gildes meededen. Er werden bloemen gelegd voor omgekomen soldaten. Hierna volgde een parade waarin historische en moderne legervoertuigen meereden. Te gast waren leden en oud-leden van het regiment. Ook eregast was prinses Irene, naar wie het regiment vernoemd is.

Wachten op privacy instellingen...

BevrijdersDe Prinses Irene Brigade deed mee aan de geallieerde veldtocht door Europa. In de nacht van 20 op 21 september 1944 kwamen de soldaten Nederland binnen. Van deze mannen is hoogebejaarde Ton Herbrink de laatste levende Brabantse veteraan. Tot zijn grote verdriet laat zijn gezondheid niet toe dat hij de ceremonie in Oirschot bijwoont.
Kort na de oorlog werd de Prinses Irene Brigade opgeheven. In 1946 werd opvolger Regiment Prinses Irene opgericht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.