Video

Steeds meer molens worden beheerd door liefhebbers en dat is beter voor iedereen

14 mei 2016 om 19:47 • Aangepast 21 november 2020 om 10:27
nl
De afgelopen jaren zijn steeds meer molens in handen gekomen van vrijwilligers die daarvoor stichtingen hebben opgericht. Gemeenten willen van de hoge kosten af en de vrijwilligers staan te trappelen om iets moois van de molens te maken.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Dit weekend, op Nationale Molendag, staan bij bijna alle molens in Brabant de deuren wagenwijd open. Molenaars organiseren activiteiten zoals rondleidingen en workshops.
Tot enkele jaren geleden waren molens voornamelijk in beheer van gemeenten of beschermstichtingen, maar de afgelopen jaren vindt er een omslag plaats. De landelijke vereniging De Hollandsche Molen heeft nog maar tien molens in eigen beheer en wil er drie afstoten. Vrijwilligers kunnen tegenwoordig best zelf voor de molens zorgen.

Wachten op privacy instellingen...

Dat gebeurde bijvoorbeeld in Vessem. De gemeente wilde van de Jacobusmolen midden in het dorp af. "Toen was er opstand in het dorp. Massaal waren we het erover eens dat die molen moest blijven", blikt Gerry Dorrestein terug.
Honderd vrijwilligersHij is voorzitter van de Stichting Vessemse Molen, die werd opgericht om de molen te kunnen behouden. "Al gauw waren er honderd vrijwilligers, daar was de gemeente wel van onder de indruk." Na de nodige restauraties en verbouwingen, draait de molen tegenwoordig als een zonnetje.
De gemeente Gemert-Bakel gaf drie molens in handen van een vrijwilligersstichting. "Voor die stichting er was, was het wel minder. Er waren minder molenaars, de molens waren minder open en er was veel achterstallig onderhoud", zegt molenaar Twan Rooijakkers. Hij liet zich omscholen tot molenaar.
Iets zinvolsNet als de gepensioneerde Maurice van Hoven, die de Jacobusmolen bestiert: "Ik heb mijn hele leven voor de klas gestaan en nu is het geweldig dat ik weer iets zinvols kan doen voor de gemeenschap. En ik heb er zelf ook nog plezier van!"
Hier lees je welke molens er dit weekend bij jou in de buurt open zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.