Tienduizenden euro's schade en tientallen ondernemers gedupeerd door mogelijke oplichting Den Bosch

15 mei 2016 om 19:32
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Ondernemers waarschijnlijk opgelicht door Vaudeville Fest Brabanthallen Den Bosch
Een groot eetfestival in de Brabanthallen in Den Bosch gaat dit weekend niet door. De organisatie had de boel mogelijk opgelicht. Tientallen ondernemers zijn gedupeerd. De schade bedraagt naar alle waarschijnlijkheid tienduizenden euro's.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Het festival Imaginarium Vaudeville werd van tevoren groots aangekondigd. In de Brabanthallen in Den Bosch zouden belangstellenden zich zondag en maandag kunnen laten onderdompelen in de sfeer van de jaren twintig. Er zouden verschillende optredens en zo'n twintig eetkraampjes zijn.
Maar de deur bleef zondagochtend dicht bij de Brabanthallen. Want, zo zegt eigenaar Libéma, 'de organisatie van het evenement kon als huurder niet aan de verplichtingen en gemaakte afspraken voldoen'. "En dus besloten we het evenement af te blazen", legt woordvoerder Ron van Kuijk uit.
Politie gebeldTientallen ondernemers stonden dus in alle vroegte opeens in een lege hal. "Er was niets geregeld", vertelt Martijn Melaet, die samen met zijn vriendin Linda uit Den Bosch met het festival meedeed. Zij zouden met hun kraam, De Smaakmobiel, een barbecue op locatie aanbieden. "Er zou toch een jaren-twintig-sfeer zijn?"
De ondernemers kregen al snel door dat er een 'luchtje' aan het evenement zat. "De organisatie, een stel, zei dat ze kwam, maar toen weer niet", vertelt een andere gedupeerde, Lisette Moerland van La Grande Dame uit Breda. "Daarop heb ik besloten de politie te bellen."
Veel boze mensen"In eerste instantie meldde de politie dat ze niets kon doen. Het leek namelijk om een civiele zaak te gaan", vertelt Moerland verder. "Later belde ik ze weer, toen de organisatie er was. Ik zei: 'Er staan hier zestig hele boze mensen en we gaan hier niet uitkomen.' Toen kwam de politie met twee wagens en vier man."
De agenten bemiddelden tussen de gedupeerden en de organisatie. Een heleboel zaken bleken niet of nauwelijks te zijn geregeld, weet Moerland. "Het echtpaar kon de munten niet laten zien waarmee de gasten zouden worden betaald. En de Facebookpagina was vanmorgen van de site afgehaald. Het telefoonnummer dat erbij stond, leidde naar het Leger des Heils."
Vrouw opgepaktUiteindelijk hield de politie de 37-jarige vrouw van het stel aan. Ze kwam uit Assen. "We hielden haar aan, omdat ze ergens anders ook stond gesignaleerd. Ze stond al in ons systeem. Ik weet nog niet waarom", verduidelijkt politiewoordvoerder Jordi Cebrian.
Cebrian benadrukt dat de vrouw niet vastzit vanwege oplichting. "Dat gaan we uitzoeken. We weten namelijk nog niet of het hier gaat om oplichting of om nalatigheid. Is er bijvoorbeeld sprake van een doelbewuste actie? Dat is strafrechtelijk een heel groot verschil", vertelt de woordvoerder. Haar partner leek ter plekke volgens de ondernemers niet te weten dat er iets mis was.
Tienduiden euro's schadeDe schade loopt zeker in de tienduizenden euro's. Ondernemers hebben elk al 475 euro aan stageld betaald. Bovendien hebben zij kosten gemaakt voor het inslaan van eten en drinken. De Brabanthallen loopt verder huurpenningen mis. "Een aanzienlijk bedrag van enkele duizenden euro's", aldus Van Kuijk.
Als er sprake is van nalatigheid, kunnen de gedupeerden hun geld terugkrijgen via een civiele procedure. Komende woensdag doen de ondernemers aangifte tegen de organisatie. Moerland doet dit namens alle gedupeerden, onder wie ook artiesten en beveiligers. Ook de Brabanthallen zint op juridische maatregelen. "Er zijn alleen maar verliezers."
'Foodtruckwereld zo helemaal kapotgemaakt'Moerland zegt het jammer te vinden dat het culinaire feest niet doorgaat. "Niet alleen vanwege het feit dat het niet doorgaat, maar ook omdat we niets meer kunnen. Alle andere plekken bij evenementen staan al vol. Wat we hebben ingekocht, zijn we kwijt." Ze wil met haar verhaal ondernemers waarschuwen die meedoen met de andere twee Vaudeville-editites, die later dit jaar plaatsvinden.
De andere gedupeerde, de Bosschenaar Melaet, sluit af: "De foodtruckwereld wordt op deze manier helemaal kapotgemaakt. Dat is jammer, want ik doe dit bijna twee jaar en met lekker eten is iedereen blij. Dat is wat anders dan de gewone wereld, waarin er oorlog is en mensen boos zijn."

Wachten op privacy instellingen...