Weer forse kritiek op rol politie rond moord Linda: ‘Niemand voelde zich voor haar verantwoordelijk’

17 mei 2016 om 12:50 • Aangepast 21 november 2020 om 10:23
nl
De politie heeft grote fouten gemaakt in het beschermen van Linda van der Giesen (28) uit Zevenbergen die vorig jaar door haar ex werd doodgeschoten. Dat is de conclusie van het rapport dat dinsdagochtend is gepresenteerd. Zo handelde de politie te bureaucratisch en had ze sneller moeten ingrijpen na dreigementen van John F tegen de vrouw. Volgens de commissie voelde niemand binnen het politiekorps zich persoonlijk verantwoordelijk voor het lot van de verpleegkundige. “Dit is een les voor onze eenheid”, zei burgemeester Peter Noordanus op de persconferentie.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Fatale schietpartijDe 28-jarige Linda van der Giesen werd doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Haar ex, de 37-jarige John F. uit Zevenbergen, werd opgepakt als verdachte. Justitie verdenkt hem van moord dan wel doodslag. Hij heeft inmiddels bekend.
Een week voor haar dood stuurde Linda de politie een email met daarin het vermoeden dat John F. in het bezit zou zijn van een vuurwapen. De politie heeft daarna niet opgetreden.

Wachten op privacy instellingen...

De politie verloor de dreiging rond Linda uit het oog als gevolg van administratieve rompslomp, zo staat in het rapport. De aangifte van de 28-jarige verpleegkundige had in combinatie met andere informatie onmiddellijk moeten leiden tot snel ingrijpen. Door een bureaucratische werkwijze en het strikt volgen van protocollen is dat nagelaten, zo luidt het oordeel.
Ook had de politie problemen met de toegankelijkheid van de beschikbare informatie over de dreigende situatie en de gebrekkige doorgave van de informatie.
ZIE OOK: John F. deed vóór moord op Linda zelfmoordpoging met pillen: 'Hij werd tot wanhoop gedreven'
'We hebben het niet goed gedaan'Politiecommissaris Hans Vissers erkent dat de politie eerder had moeten ingrijpen. "Er had wel degelijk actie moeten worden ondernomen, zeker omdat duidelijk werd dat de verdachte beschikte over een vuurwapen. We zijn er ons van bewust dat we bij een dreiging moeten ingrijpen en dat doen we nu ook.''
"Wij hebben het niet goed gedaan'', benadrukt Vissers. "Dit mag niet meer gebeuren.'' Hij geeft aan de moord op Linda van der Giesen een grote tragedie is die ook grote impact heeft gehad op de betrokkenpolitiemedewerkers.
Burgemeester Noordanus vult aan: "De driehoek ervaart het doodschieten van Linda van der Giesen als een zeer heftige en zeer betreurenswaardige gebeurtenis en wil daarom allereerst haar medeleven in de richting van de nabestaanden betuigen. Wij realiseren ons dat zij een zeer moeilijke tijd doormaken."
ZIE OOK: Confrontatie met John F. heftig, maar nabestaanden Linda van der Giesen houden zich sterk en rustig
Belang van LindaDe commissie is al met al van mening dat de politie te weinig dacht en handelde in het belang van Linda. "De sturing op een snelle en adequate afhandeling van een zaak met een goed proces-verbaal staat soms op gespannen voet met een zorgvuldige beoordeling van mogelijke alternatieve afdoeningen", aldus de commissie.
"De behoefte van de aangever hoort zoveel mogelijk voorop te staan, maar de praktijk is nog wel eens anders. De politie heeft zich bij de behandeling van de aangifte teveel laten leiden door haar eigen gefragmenteerde aangiftesysteem."
'Niet verwijtbaar'Opmerkelijk is dat de commissie constateert dat het handelen van de politie ‘niet verwijtbaar is’, ook al had ze sneller moeten ingrijpen. Immers is de huidige aanpak van huiselijk geweld noodzakelijk 'vanwege de grote aantallen meldingen en aangiften'.
ZIE OOK: Vader zoontje vermoorde Linda in financiële problemen na moord: ‘Moest alles opgeven voor Jeremy'
Complexe relatieTussen Linda en John F. was sprake van een 'complexe relatie', waarbij over en weer aangiftes en meldingen zijn gedaan. Volgens de politie hebben verschillende exen aangifte tegen de verdachte gedaan.
Tijdens een persconferentie in januari van dit jaar verzekerde politiechef Schouten richting pers en nabestaanden dat tot op de bodem zou worden uitgezocht hoe de cruciale inschattingsfouten gemaakt konden worden.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.