Video

Ondernemers Vrije Markt Cuijk zijn alles kwijt na brand: ‘Ik was niet verzekerd’

17 mei 2016 om 14:34 • Aangepast 21 november 2020 om 10:23
nl
De grote brand in de markthallen aan de Korte Ooijen in Katwijk, bij Cuijk, heeft veel marktkooplui gedupeerd. Nu bij daglicht blijkt dat drie markthallen volledig zijn verwoest, kunnen de ondernemers, die elke zaterdag op de markt staan, er vanuit gaan dat hun spullen ook zijn verbrand. Wekelijks staan er zo'n 1500 kramen op de Vrije Markt.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

Steeds meer ondernemers komen dinsdagmorgen kijken naar de puinhoop waar ze tot Tweede Pinksterdag nog handelden. Iedere marktkoopman heeft zijn eigen verhaal, maar bij iedereen is de conclusie hetzelfde: er is niet meer over van hun handel. Vrijwel alle handelaren lieten hun spullen in de markthallen tot de volgende Vrije Markt.
Door het bedrijf SGS SEARCH wordt onderzocht hoever de asbestdeeltjes die bij de brand zijn vrijgekomen, zijn verspreid. Volgens de gemeente beperkt de verspreiding zich tot de directe omgeving. Mensen die in de buurt van de brand wonen, mogen wel naar buiten, maar het advies blijft om van roet- en andere branddeeltjes af te blijven.
'Schade is zeker 60.000 euro'Marktkoopman Peter is zwaar getroffen. Geëmotioneerd bekijkt hij de rokende puinhoop. "Ik kan de plek waar mijn kraam stond bijna zien, daar bij die boog." Peter handelde in munten en oude speelgoedauto's. "Ik heb hier 33 jaar gestaan en ben van een kraam van tien vierkante meter gegroeid naar ruim dertig vierkante meter. De schade is zeker 60.000 euro. Ik heb ook nog een kraampje op de markt in Nijmegen maar de collectie die ik ooit had, bouw ik nooit meer op. Ik had tweeduizend oude speelgoedauto's en een enorme muntenverzameling."

Wachten op privacy instellingen...

Een andere ondernemer kwam maandagnacht in allerijl naar de rampplek: “Mijn kleinzoon belde dat de Vrije Markt in brand stond”, vertelt de man. Hij handelt in bloemen en planten. “Al mijn spullen stonden binnen, mijn voorraad, mijn karren, mijn aanhangwagens. En ik ben niet verzekerd.”
Volgens burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk zijn veel ondernemers gedupeerd. “Na een druk pinksterweekend is dit een drama. Wel een geluk dat de brand ’s nachts is uitgebroken en niet overdag. De Vrije Markt is een begrip en het was erg druk op Tweede Pinksterdag.”
15.000 euro kwijtEen textielhandelaar, die naar de smeulende resten staat te kijken, beseft dat hij alles kwijt is. "Ongeveer 15.000 euro kost me dit", schat hij. Want ook hij liet al zijn spullen in de hallen staan. "Alles is verloren. Ik ben heel verdrietig. Ik sta hier al vijftien jaar. Ik weet niet of ik ergens anders ga beginnen."
Jolanda Peelen staat elke week op de Vrije Markt met tweedehands spullen. "Ik ben ook alles kwijt. Het was altijd hartstikke leuk om op de markt te staan. Maar nu is alles weg. Ik heb geen idee of ik nog ergens anders ga staan."
AfgeslotenTiny Wijdeven van Interieurbouw Katwijk is eveneens flink gedupeerd. Zijn bedrijf, dat hij samen met zijn zoon runt, kan niet open, omdat de toegangsweg is afgesloten vanwege de brand. “Zeven man personeel kan niet aan het werk. En mensen die speciaal een vrije dag hebben genomen vanwege een verbouwing moet ik nu afbellen.“

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.