'Al blij als ik een 3 heb', taai begin van tweede eindexamenweek met geschiedenis en kunst - Omroep Brabant
Video

'Al blij als ik een 3 heb', taai begin van tweede eindexamenweek met geschiedenis en kunst

17 mei 2016 om 19:13
nl
Dat deze dinsdag ook binnenkort tot de geschiedenis behoort zal de eindexamenleerlingen voorlopig een zorg zijn. Zij maken zich vooral druk om de derde eindexamendag en de uitkomsten daarvan. Onder meer verschillende talen en geschiedenis stonden op het programma.
Geschreven door

Dinsdag is een populaire eindexamendag. Een groot deel van de vmbo-leerlingen begon met kunst, terwijl havo en vwo de dag startten met een portie geschiedenis.
Voor onze eindexamenvlogster Noortje de Vries bleek geschiedenis echter al snel taaie kost. "Als ik een 3 heb, ben ik blij", vertelt ze terneergeslagen in haar videoverslag. Een black-out was de boosdoener. "Ik wist gewoon niets meer", legde ze uit.
[YouTube:body:https://youtu.be/R-6jVi_0Bow]
Veel werkDe eindexamenvlogger Jorn van Essen zag van tevoren de ernst niet van het examen in. "Waarom zou je voor geschiedenis leren als het heden de toekomst van gisteren was? Je moet gewoon de toekomst leren", zei hij onderweg naar school.
Ná het examen ging het met Jorn toch iets minder goed. "Het was zoveel werk, ik heb zoveel geschreven. Het waren 26 lange vragen. Allemaal kenmerkende aspecten die ik niet had geleerd. Het was vreselijk."
[YouTube:body:https://youtu.be/gRjXfPyXUmg]
Eigen televisiejournaalOp het Pius X-College in Bladel verslaan de leerlingen de eindexamenperiode dit jaar op een bijzondere manier. Niet via een schoolkrant, maar geheel via een eigen televisiejournaal. Een verslaggever en cameravrouw gingen op pad om verhaal te halen.
Verslaggever Puck zit het werk wel zitten. "Dit is heel leuk om te doen", zegt verslaggever Puck. "Ik vraag de leerlingen of ze zich goed hebben voorbereid, wat er nog komen gaat en waar ze tegen opzien."[Tweet:body:https://twitter.com/KoenWijn/status/732510498080575490]
De examenkandidaten lijken het doorgaans niet vervelend te vinden als de camera op hen wordt gericht. Eén van hen reageert: "Ik kijk het graag en vind ik het ook goed als anderen hebben gereageerd, dus waarom ik niet?"[Tweet:body:https://twitter.com/piusxtv/status/732567114767323137]
Test je geschiedeniskennisWil je nou jouw geschiedeniskennis testen? Hieronder een paar vragen uit het havo-examen over beroemde huisdieren, Willem van Oranje en de Tweede Wereldoorlog.  
I. Door de eeuwen heen zijn er beroemde dieren geweest. De volgende beroemde (huisdieren) staan in willekeurige volgorde. Zet ze in chronologische volgorde:1. Karel de Grote kreeg een witte Indische olifant van Haroen ar-Rashid, de leider van het Arabische rijk waarin de isla, zich had verspreid. 2. Over de Romeinse keizer Caligula deed het verhaal de ronde dat hij zijn paar Incitatus tot consul wil benoemen. 3. Het Russische hondje Laika was het eerste levende wezen dat rond de aarde cirkelde in een ruimtevaartuig. 4. Het hondje Pempey van Willem van Oranje is vereeuwigd op die diens praalgraf omdat hij het leven van Willem zou hebben gered door 's nachts te waarschuwen voor de komst van Spanjaarden.5. Via haar computer en internet versreidde Paris Hilton, filmster en societyster, foto's van haar chihuahua Tinkerbell.6. Markies de la Fayette, die meestreed in de Amerikaanse en Franse democratische revoluties, gaf een alligator aan de Amerikaanse president John Adams. De president hield het dier in een badkuip om er zijn gasten mee te laten schrikken.
II. Willem van Oranje koos in het begin van de Opstand geen partij in de godsdiensttwisten in de Nederlanden. Noem een politiek doel dat hij daarmee kon bereiken en geef aan waardoor zijn opstelling aan dat doel kon bijdragen.
III. De volgende gebeurtenissen speelden zich af in Berlijn. Zet ze in chronologische volgorde:1. In zijn bunker maakte Adolf Hitler een einde aan zijn leven. 2. Vlak bij de pas gebouwde Muur hield president Kennedy een beroemde redevoering. Daarin riep hij: "Ich bin ein Berliner."3. In het niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn kwamen duizenden jongeren kijken en luisteren naar een uitvoering van The Wall van de Britse band Pink Floyd. 4. In Potsdam, een voorstad van Berlijn, vergaderden Stalin, Truman en de Britse premier over de toekomst van Europa. 5. Berlin Alexanderplatz, de geschiedenis van Franz Bieberkopf van Alfred Döblin, beschreef het bruisende nachtleven van Berlijn in de jaren van het Dawesplan. 6. Het uitroepen van de koning van Pruisen tot keizer van Duitsland werd gevierd met een grote parade door de Brandenburger Tor.
De antwoordenI. De juiste volgorde is: 2, 1, 4, 6, 3, 5II. Voorbeeld van een juist antwoord is: "Willem van Oranje streefde naar een zo groot mogelijke aanhang voor de Opstand onder de bevolking van de Nederlanden." En: "Door het kiezen voor één partij zou hij de steun van één van beide partijen verliezen (door de tegenstelling tussen rooms-katholieken en protestanten)."III. De juiste volgorde is: 6, 5, 1, 4, 2, 3

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.