NAC Breda wint in slotfase van aartsrivaal Willem II en zet eerste stap richting eredivisie

19 mei 2016 om 22:38 • Aangepast 21 november 2020 om 10:22
NAC Breda heeft donderdagavond voor eigen publiek karakter getoond. De ploeg uit de Jupiler League knokte zich in de streekderby tegen Willem II naar een overwinning van 2-1. De manschappen van coach Marinus Dijkhuizen kunnen zondag in Tilburg de felbegeerde terugkeer naar de eredivisie afdwingen.
Profielfoto van van Erp Joost
van Erp Joost

De clubleiding van zowel NAC Breda als Willem II reageerde woensdag onaangenaam verrast op het voorgenomen besluit van de licentiecommissie van de KNVB om FC Twente wegens financieel wanbeleid terug te zetten naar de Jupiler League. Zo vlak voor het eerste duel vonden beide teams de timing van het KNVB-bericht zeer ongelukkig. Daardoor leken de belangen voor de Tilburgers opeens ook een stuk minder groot, aangezien de Brabantse club, bij een definitieve degradatie van de Tukkers, als nummer zestien alsnog in de eredivisie mag blijven.
Op eigen krachtDe vertrekkende trainer Jurgen Streppel (naar sc Heerenveen) benadrukte vooraf echter dat zijn ploeg in het tweeluik tegen NAC het behoud in de eredivisie op eigen kracht wil veiligstellen. Hij eiste daarom in Breda, waar geen fans van Willem II welkom waren, scherpte van zijn spelers. Streppel werd op zijn wenken bediend. In de derde minuut profiteerde Guus Hupperts van zwak verdedigingswerk bij de thuisploeg (0-1).
Willem II kon na die vroege meevaller niet doordrukken. NAC kwam beter in de wedstrijd, maar had moeite om uitgespeelde kansen af te dwingen. Danny Verbeek knalde in de 35e minuut van enige afstand nog wel op de onderkant van de lat.
Goal van Mats SeuntjensNa de pauze bleven beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd. Na ruim een uur rondde Kevin Brands een soepele aanval van NAC koelbloedig af: 1-1. De thuisclub maakte daarna hartstochtelijk jacht op de zege, die via een curieuze draaibal van Mats Seuntjens in de 85e minuut tot stand kwam.

Liveblog teruglezen?Via de liveblog van Omroep Brabant kon je de wedstrijd in Breda van minuut tot minuut volgen. Ook was het mogelijk om met andere supporters over de verrichtingen te discussiëren. De liveblog kun je hier in een groot scherm terugkijken.