Rob van Gijzel trots op zijn Eindhoven: 'Angela Merkel kwam niet voor niets op bezoek'

17 mei 2016 om 23:54
nl
Als het het aan burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven ligt, gaan steden in snel tempo veranderen en nog veel belangrijker worden. Hij schreef er een boek over, 'De stad die de toekomst maakt'. Het boek is vrijdag gepresenteerd als een 'liefdevol afscheid' van de stad die hij ruim acht jaar heeft bestuurd.
Profielfoto van Hansink Joan
Geschreven door
Hansink Joan

In het voorwoord van Benjamin R. Barber krijgt Rob van Gijzel een groot compliment voor de manier waarop hij de stad heeft bestuurd. Dat compliment is volgens Van Gijzel zeker ook bestemd voor de inwoners van Eindhoven. "Want ik weet dat we hier veel en snel voor elkaar kunnen krijgen. In tijden van grote crises staken we hier op tijd en op goede wijze de koppen bij elkaar en kwamen we juist sterker uit die perioden."
Na twaalf jaar in de Tweede Kamer verhuisde Rob van Gijzel met zijn gezin van de Randstad terug naar Eindhoven. Hij leerde daar weer op een andere manier naar 'zijn stad' te kijken. "In Den Haag riep ik destijds nog wel eens beschaamd dat ik uit Eindhoven kwam. Maar in de loop der jaren ben ik enorm trots op deze stad geworden." Dat zei burgemeester Van Gijzel dinsdag in het programma Onder Ons.
Slimste regioIn 2011 werd Eindhoven uitgeroepen tot 'slimste regio van de wereld'. "Zo ben ik heel trots op de High Tech Campus, die is echt uniek. We hebben daar veel kennis bij elkaar gebracht. Het was niet voor niks en een groot compliment voor ons dat Angela Merkel daar onlangs op bezoek is geweest."
Van Gijzel pleit in zijn boek voor meer zelfstandigheid van steden, omdat ze vaak in hun ontwikkeling geremd worden door landelijke wetgeving. Steden moeten ruimte krijgen om te groeien. Want steden gaan de toekomst maken.
In het kader van grootschaliger denken, wordt er volgens Van Gijzel ook gedacht aan een nauwere samenwerking tussen Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. "We hebben daarover al met elkaar gesproken. Elke stad heeft weliswaar zijn eigen kwaliteiten, maar met bepaalde programma's zou je wel meer kunnen samenwerken."
In september neemt Rob van Gijzel afscheid als burgemeester van Eindhoven. Het boek 'De stad die de toekomst maakt' moet volgens hem niet worden gezien als een handleiding voor zijn opvolger. "Het is bedoeld als aanzet om te praten over de toekomst van onze stad." En wat de toekomst van Van Gijzel zelf betreft: "Ik heb nog geen flauw idee."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.