Aangifte tegen Woenselse Poort na opnieuw zelfdoding: 'Ik vond mijn vrouw dood in de kamer'

18 mei 2016 om 01:45
nl
Voor de vierde keer in drie maanden tijd heeft iemand zelfmoord gepleegd in De Woenselse Poort in Eindhoven. Vorige week werd een vrouw dood gevonden. Dat bevestigt een woordvoerder van de tbs-kliniek aan Omroep Brabant.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

De 45-jarige cliënte werd in haar kamer gevonden door haar man Cees Puts, die ook in de kliniek zit. Hij zegt dat hij aangifte gaat doen van dood door schuld. “Ik heb zo vaak bij de directie aangeklopt, maar ik ben keer op keer niet gehoord.”
Dinsdag is de afscheidsdienst van de 45-jarige vrouw uit Eindhoven. "Na de uitvaart richt ik mij volledig op mijn aangifte. Ik wil dat de directie toegeeft dat er fouten zijn gemaakt en er sprake is van grove nalatigheid." De Woenselse Poort wil in het belang van de privacy van de cliënte verder niet reageren.
Grens bereiktVoor vakbond NU'91 is de grens bereikt. "Wij eisen een gesprek met de directie van de Woenselse Poort", zegt bestuurder Michel van Erp. "Het wordt tijd dat de kliniek haar verantwoordelijkheid neemt en uitleg geeft over de vele misstanden daar. De maat is nu echt vol."
Dat beaamt Cees Puts: "Ze gaf aan dat ze zich niet meer prettig voelde in de kliniek en dat ze niet meer verder wilde leven. Die signalen heb ik doorgegeven aan de directie, waar vervolgens niets mee is gedaan. Ze hadden haar non-stop in de gaten moeten houden." Volgens Puts wilde zijn vrouw helemaal niet dood, maar zag ze geen andere uitweg meer.
Een woordvoerder van de GGzE, waar de Woenselse Poort onder valt, meldt dat in 2014 zestien cliënten zelfmoord pleegden en vorig jaar negen. "We kunnen helaas niet altijd voorkomen dat mensen die onder behandeling zijn, zichzelf van het leven beroven. Wel wordt ieder geval zorgvuldig onderzocht."
'Mensonterende situatie'Cliënte Kelly (niet haar echte naam) zit sinds oktober vorig jaar op de resocialisatieafdeling en zegt dat de misstanden voortduren, zelfs na de beruchte dubbele zelfmoord begin dit jaar. "De situatie hier is mensonterend. Er is weinig begrip voor cliënten en hun ziektebeelden."
ZIE OOK: 'Excuses' Woenselse Poort niet genoeg: familie doodgeschoten cliënt Fokko (52) stapt naar rechter
Na de dubbele zelfmoord van Fokko Trip en Angela Hoogeveen werd de bewoners van de Woenselse Poort beloofd dat er strenger toezicht zou komen op eventuele drugs- en wapensmokkel. "Daar zien we helemaal niets van terug", zegt Kelly.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg is inmiddels op de hoogte van de meest recente zelfdoding, maar geeft geen commentaar vanwege het lopende onderzoek naar De Woenselse Poort.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.