Steven Kruijswijk twaalfde in bergetappe Giro, blijft vierde in klassement

17 mei 2016 om 21:24
nl
Giulio Ciccone heeft dinsdag de tiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De 21-jarige Italiaanse wielrenner was na 219 kilometer als eerste boven op de slotklim naar Sestola. Steven Kruijswijk kon bergop ook mee met de klassementsrenners en finishte als twaalfde. De Bosschenaar van LottoNL-Jumbo blijft daarom staan op de vierde plaats in het algemeen klassement.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

Tom Dumoulin kon het tempo op de voorlaatste en zwaarste klim van de dag niet volgen, verloor 13 minuten en duikelde ver buiten de top tien, naar de 29e plek. De winnaar van de openingstijdrit en voormalig drager van de roze trui heeft de ambitie voor een goed klassement opgegeven door een zitvlakblessure en het is de vraag of hij de Giro überhaupt gaat uitrijden.
Roze trui Jungels Ciccone nam in de afdaling van de voorlaatste klim afscheid van zijn twee Italiaanse medevluchters Damiano Cunego en Stefano Pirazzi en soleerde naar zijn eerste profzege. Andrey Amador deed dinsdag een aanval op de roze trui. De Costa Ricaan van Movistar ontsnapte op de slotklim uit de groep met de favorieten en de Italiaanse rozetruidrager Gianluca Brambilla voerde zelf het tegenoffensief aan om het leiderstricot aan zijn ploeggenoot Bob Jungels te bezorgen.
Ondanks de hulp van ploeggenoot Giovanni Visconti was van de voorsprong van Amador op de eindstreep in Sestola niet meer dan één seconde over. Jungels finishte in de groep met de favorieten en nam daarom als eerste Luxemburger sinds 1959 de roze trui in ontvangst.
Bij de favorieten voor de eindzege kon dinsdag ook een streep door Mikel Landa. De Spaanse kopman van Team Sky gaf dinsdag op wegens maag- en darmproblemen. Landa stond achtste in het algemeen klassement. Vorig jaar boekte de Spanjaard nog twee ritzeges en eindigde hij als derde in de eindrangschikking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.