Onderwereld krijgt steeds meer grip op de bovenwereld, Avans gaat het onderzoeken

18 mei 2016 om 09:00
nl
De onderwereld krijgt steeds meer invloed op de bovenwereld. Het Expertisecentrum Veiligheid (EV) van Avans Hogeschool in Brabant wil bijdragen aan de strijd tegen deze ondermijning van het democratisch gezag en start een nieuw lectoraat dat onderzoek verricht naar ondermijnende criminaliteit.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Criminele organisaties hebben steeds meer invloed op de samenleving, in onder meer lokale politieke partijen, de vastgoedwereld en de horeca. Op deze manier ondermijnen ze het democratisch gezag. De opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie en het lokaal bestuur zoeken naar een effectieve aanpak van de problematiek.
Stromannen en handlangersOngewild faciliteert de bovenwereld vaak de onderwereld. Dat gebeurt bijvoorbeeld rond vergunningaanvragen of bij de aanschaf van onroerend goed. Of door het verkrijgen van politieke invloed in een gemeenteraad. Het gaat om stromannen, handlangers en degenen die belangen hebben bij het in stand houden van dit soort vormen van criminaliteit.
De bovenwereld is zich daar niet altijd van bewust. En daar ligt een eerste taak voor het lectoraat: bewustwording bij de professionals van de instanties, die met ondermijnende criminaliteit te maken hebben. Onderzoek op het gebied van ondermijning in deze vorm is nog niet eerder verricht in Nederland.
De activiteiten van de lector Ondermijning, die Avans binnenkort aanstelt, richten zich verder onder meer op de burger. Hoe kan die signaleren en zichzelf weerbaarder maken tegen bijvoorbeeld criminelen die de wijk over dreigen te nemen?  
Mechanismen blootleggenAvans wil de ondermijnende mechanismen blootleggen, zodat die niet meer werken. “En we willen contra-strategieën ontwikkelen, zodat er proactief kan worden opgetreden. Bijvoorbeeld een situatie, waarin een crimineel bij de gemeente een vergunning aanvraagt. Dat de ambtenaar weet met wie hij van doen heeft. En het gesprek gebruikt om meer informatie over de crimineel in te winnen, in plaats van een vergunning te verlenen”, aldus Ron Tenge, voorzitter van het Expertisecentrum Veiligheid en directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.