'Huisartsenpost Roosendaal mag niet 's nachts sluiten', al 3000 likes voor Facebookactie

18 mei 2016 om 17:06 • Aangepast 21 november 2020 om 10:21
nl
De huisartsenpost bij het Bravis ziekenhuis in Roosendaal gaat tijdens de nachtelijke uren mogelijk dicht. De Stichting Huisartsenposten West-Brabant onderzoekt of de zorg 'slimmer' georganiseerd kan worden door patiënten naar de huisartsenpost in Bergen op Zoom te sturen. Het CDA in Roosendaal noemt de mogelijke sluiting 'een stap in de verkeerde richting' en is een petitie begonnen: "Dit kan en mag niet gebeuren!"
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Het CDA in Roosendaal vindt het niet meer dan logisch dat een stad met bijna 80.000 inwoners een eigen huisartsenpost heeft. "Dan praten we niet eens over alle inwoners van omliggende gemeenten", aldus het de politieke partij. Woensdag hadden al meer dan 3000 mensen de Facebookactie 'HOUD Huisartsenpost Roosendaal OPEN' geliket. Het CDA heeft ook raadsvragen gesteld.

Wachten op privacy instellingen...

'Budget groeit niet mee'Volgens de stichting Huisartsenposten West-Brabant is de druk op de eerstelijns gezondheidszorg, in het bijzonder de huisartsenzorg, de laatste jaren steeds verder toegenomen. Het aantal patiënten dat voor rekening van de huisarts komt, is gestegen en de consulten worden complexer. "Het is de verwachting dat dit alleen nog maar verder zal toenemen, terwijl de huisartsen er niet meer geld voor krijgen", laat een woordvoerder weten.
De stichting is bezig met een meerjarenplan en bekijkt of de nachtdiensten van de huisartsenposten in Roosendaal en Bergen op Zoom kunnen worden samengevoegd. Het idee is om de acute huisartsenzorg tijdens tussen 23:00 uur en 08:00 uur vanuit Bergen op Zoom te verzorgen.
'Goede ervaringen'"Tussen de twee posten zijn eerder al goede ervaringen opgedaan na een brand in 2014 op de spoedeisende hulp van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom", aldus een woordvoerder. De afdeling moest toen noodgedwongen dicht en patiënten werden tijdelijk in het ziekenhuis in Roosendaal geholpen. "Deze goede ervaringen worden nu meegenomen om te beoordelen of het een haalbare optie is om de huisartsenpost in Roosendaal 's nachts te sluiten."
De huisartsenpost in Roosendaal helpt nu patiënten uit zestien plaatsen. Bij sluiting wordt het werkgebied voor huisartsen in de nachtelijke uren vele malen groter. De Stichting Huisartsenposten West-Brabant denkt dat de samenwerking de patiënt én de patiëntveiligheid toch ten goede komen.
"In de huidige situatie is een huisarts die ’s nachts visite rijdt immers niet direct beschikbaar op de post als daar een patiënt komt voor een consult. Als je vanuit één post in de nacht de zorg regelt met twee huisartsen is er altijd één huisarts op de post aanwezig voor consulten en één huisarts beschikbaar voor visites", zegt een woordvoerder.
Ziekenhuis verrastHet Bravis ziekenhuis is onaangenaam verrast over de mogelijke sluiting van de huisartsenpost. De Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis vindt dat een dergelijk ingaat tegen eerdere afspraken tussen ziekenhuis en huisartsen. "Mocht de huisartsenpost in Roosendaal inderdaad in de nacht dichtgaan, dan zal Bravis de mogelijkheid onderzoeken om deze zorg over te nemen", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.
De Stichting Huisartsenposten West-Brabant heeft de nachtelijke sluiting besproken met onder meer huisartsen, medewerkers, patiënten en het ziekenhuis. Wanneer de knoop wordt doorgehakt, is nog niet bekend.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.