Al ruim 80.000 klachten over eindexamens bij LAKS, maar waarom eigenlijk?

18 mei 2016 om 15:15
nl
Hoe begon de Eerste Wereldoorlog? Wanneer was de hongerwinter en wie was Thorbecke? Het zijn zomaar wat vragen die voorbij kunnen komen tijdens het examen geschiedenis voor het vmbo. Maar dat is lang niet het enige examen waar de leerlingen woensdag zwetend boven hangen. En, waarom klagen eindexamenkandidaten eigenlijk?
Profielfoto van Koen Wijn
Geschreven door

[youtube:body:https://youtu.be/ltKaJgCaH0M]
Het vmbo maakt ook Engels, wat ongetwijfeld voor volle zalen zal zorgen. Op de havo zullen enkele leerlingen ook ingaan op de zingeving tijdens het vak filosofie. In de middag komen bedrijfsvormen en balansen voorbij tijdens management en organisatie.
Vwo'ers doen in zeer beperkte mate mee aan het examen Tehatex. Dat is een afkorting voor drie vakken: tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen. ’s Middags zal het uitpuilen met (als het goed is) rekenwonders. Dan staat wiskunde op het programma.
KlachtenZonder twijfel zullen er ook woensdag weer veel klachten binnenkomen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De teller stond woensdagochtend al ruim boven de 80.000. Ruim een kwart hiervan kwam binnen voor het examen Nederlands voor het vwo. Maar waarom klagen mensen, wat is de inhoud van hun klacht en wat bereik je ermee?[tweet:body:https://twitter.com/KoenWijn/status/732830491422957568]
“Het valt ons op dat vooral havisten en vwo'ers klagen over hun examens. Waarom dat zo is, weten wij ook niet precies”, zegt Loran Hempenius van het LAKS.  “We denken dat hoe hoger het niveau is, hoe mondiger de leerling. Vmbo'ers bellen juist vaker om advies te vragen.”
Ook op het Heerbeeck College in Best is het duidelijk. De vmbo'ers zien weinig reden tot klagen. Allereerst omdat hun examen geschiedenis goed ging, maar de meesten hebben nog nooit met het LAKS gebeld. “Ik ben niet zo’n klager.”
MisverstandResulteert veel klagen uiteindelijk in een beter punt? “Nee”, zegt het LAKS. “Dat is misschien wel het grootste misverstand. Uiteraard als iedereen klaagt dat het examen te lang was en dat blijkt uiteindelijk ook bij het nakijken, dan kunnen we er wat mee. Maar in principe staat de norm voor de examens al vast. Klagen is nuttig, maar zorg dat je het wel goed kunt onderbouwen.”
Benieuwd hoeveel er geklaagd wordt? Check deze site.
Vragen uit eindexamen M&O1. Welk orgaan binnen een nv moet de winstverdeling goedkeuren?
2. Yildiz is sinds 1 juli 2013 eigenaar van een Domino’s Pizza vestiging in Almelo (DPA bv). Hij gebruikt de verkoopformule van Domino’s Nederland. Zijn onderneming heeft rechtspersoonlijkheid. Wat houdt rechtspersoonlijkheid van een onderneming voor de eigenaar in?
Antwoorden1. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders
2. De eigenaar is niet prive´ aansprakelijk voor schulden van de onderneming.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.