Volleybalsters Oranje winnen van Dominicaanse Republiek en houden zicht op Spelen in Rio

18 mei 2016 om 15:22
De Nederlandse volleybalsters hebben bij het olympisch kwalificatietoernooi in Tokio een belangrijke zege geboekt. Het team van bondscoach Giovanni Guidetti versloeg de Dominicaanse Republiek met 3-0 en vergrootte het uitzicht op deelname aan de Spelen in Rio. Yvon Beliën uit Budel had een groot aandeel in de punten.
Profielfoto van Milicevic Martin
Milicevic Martin

Oranje won voor de derde keer op het OKT. Er waren eerder overwinningen op Kazachstan en Thailand. Alleen de wedstrijd tegen Zuid-Korea ging verloren. Vier van de acht deelnemende landen kwalificeren zich voor Rio 2016, waarbij een van die vier landen uit Azië moet komen. Nederland schoof door de winst op de Dominicaanse Republiek door naar de derde plek. Italië is de volgende tegenstander.
Aandeel Beliën grootDe Dominicaanse Republiek verweerde zich dapper, maar kreeg geen vat op het spel van de Nederlandse volleybalsters. Het team speelde meestal verzorgd en met flair. De eerste set bleef de tegenstander lang bij, tot 17-17, maar een demarrage via de smashes van Lonneke Sloetjes leidde naar de winst van dat eerste bedrijf.
In de tweede set speelde Oranje iets gevarieerder in de aanval. Anne Buijs, Quinta Steenbergen en Yvon Beliën hadden een groot aandeel in de punten en Oranje pakte de set overtuigend. De Dominicaanse Republiek weigerde op te geven en nam in de derde set het initiatief over.
Vertrouwen De Caribische ploeg liep uit van 13-8 naar 16-10. Verder liet Oranje het niet komen. Punt voor punt werd de achterstand weggewerkt om vervolgens gedecideerd door te drukken. De service van Beliën beek een goed wapen.
Beliën stond na afloop glunderend de NOS te woord. "We gaan door nu. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we Rio gaan halen", zei ze. "We speelden met vertrouwen en er zat rust in de ploeg. Zelfs toen we in de derde set achter stonden, voelde dat niet zo. Zelf zat ik lekker in de wedstrijd, mijn service voelde goed, ik kon volle bak serveren."