Fatboy wint kort geding over namaak-Lamzac, Kaisr moet productie meteen stoppen

18 mei 2016 om 17:21
nl
De Bossche zitzakkenproducent Fatboy heeft het kort geding tegen de Amsterdamse concurrent Kaisr gewonnen om de lig- en zitzak Lamzac. Kaisr moet van de rechter de productie van de zitzak per direct staken.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Bovendien mag Kaisr zijn zitzak niet meer verkopen en verspreiden in de Europese Unie, zo oordeelde de Haagse voorzieningenrechter. De rechter vindt dat de ligzak van Kaisr namelijk te veel lijkt op de Lamzac Hangout van Fatboy.
'Regelrechte kopie'De Lamzac is een zak die kan worden gevuld met lucht. Een paar keer wapperen is genoeg om het zakje om te toveren tot een zitkussen. Met een speciale sluiting kan het kussen worden afgesloten, waarna iemand erop kan zitten en kan liggen. De Kaisr werkt precies hetzelfde.
Fatboy spande begin april een kort geding aan tegen concurrent Kaisr, omdat het idee regelrecht zou zijn gekopieerd door de Amsterdammers. Kaisr vond dat het niets verkeerd deed. Er zou namelijk geen patent bestaan op de techniek van Fatboy.
Nagenoeg hetzelfdeDe voorzieningenrechter is het daar niet helemaal mee eens. De rechter vindt dat sommige elementen van de vormgeving van de ligzak een technische functie hebben en andere elementen niet. De Lamzac-ligzak kan daarom volgens de rechtbank als model worden beschermd.
Volgens de rechter is de Kaisr nagenoeg hetzelfde als de Lamzac. "Het model heeft namelijk dezelfde hoogte, dubbele buisvorm en de kenmerkende enkele diepe spleet centraal in de lengterichting van de ligzak." Dat het hoofdeinde iets anders is, deert volgens de rechter niet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.