'Big brother' in vrachtwagencabines geen probleem, vindt minister

18 mei 2016 om 18:23
nl
De privacy van vrachtwagenchauffeurs komt waarschijnlijk niet in gevaar bij de proef van verzekeringsmaatschappij TVM om camera's en eyetrackers te plaatsen in vrachtwagencabines. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu laten weten. Dertig transportbedrijven doen aan de proef van TVM mee, waaronder Kuijpers Transport uit Veghel.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De bewindsvrouw reageert hiermee op de commotie die is ontstaan bij vrachtwagenchauffeurs. Veel chauffeurs en FNV Transport en Logistiek zijn tegen het plan om camera's en eyetrackers te plaatsen, omdat ze het gevoel krijgen dat chauffeurs worden bespied door 'big brother'.
Test met camera's en eyetrackingVerzekeringsmaatschappij TVM wil met een proefproject camera's in zo'n 250 vrachtwagens plaatsen om de chauffeurs in de gaten te houden. De camera's nemen videofragmenten van tien seconden voor en tien seconden na een incident op. Deze fragmenten worden geüpload naar een online dashboard, waarbij de chauffeurs later kunnen zien wat er precies misging.
In de vrachtwagens met een camera wordt ook een eyetrackingsysteem gemonteerd. Dat systeem houdt de ogen van de chauffeurs in de gaten en waarschuwt ze als ze even niet opletten. Er klinkt dan een geluidssignaal in de cabine, zodat de chauffeur meteen bij de les is.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=3GO_jgtdOxQ]
Ook een blackboxDe deelnemende transportbedrijven zijn een dwarsdoorsnede van de hele transportsector. Van eigen rijder tot en met logistiek dienstverlener en van internationaal transport tot lokale distributie, aldus TVM.
De helft van de vrachtwagens wordt maar voorzien van camera's en eyetrackers. Wel worden alle bijna 500 vrachtwagens voorzien van een zogenoemde blackbox, waarmee het rijgedrag van de chauffeur wordt gemonitord. Het apparaat let op afwijkingen in het rijgedrag, zoals te hard optrekken, te hard afremmen en te hard door de bocht rijden.
ZIE OOK: 'Ik moest vol op de rem, heb veel geluk gehad', automobilist Tim omringd door pakken melk na ongeluk
Extern bureau toetst regelgevingVolgens minister Schultz van Haegen gaat TVM voor zover zij kan zien zorgvuldig om met de privacy. Zo toetst een extern bureau of de pilot geheel volgens de wet- en regelgeving plaatsvindt. Als onderdeel beoordeelt het College Bescherming Persoonsgegevens bovendien de gevolgen voor de privacy.
ZIE OOK: 'Afgeleid door telefoon en te lang doorrijden', chauffeurs over oorzaak vele vrachtwagenongelukken
'Goede zaak'De minister vindt het een goede zaak dat het bedrijfsleven 'zijn verantwoordelijkheid neemt om de verkeersveiligheid in Nederland verder te verbeteren'. De Onderzoeksraad voor Veiligheid had namelijk geoordeeld dat de transportsector maatregelen moet nemen tegen vermoeide chauffeurs.
Onder meer op de Brabantse wegen zijn ongelukken met vrachtwagens schering en inslag. Sommigen wijten dat vooral aan stress en oververmoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs. Anderen waarschuwen dat er ook andere oorzaken kunnen zijn.
ZIE OOK: ‘Onze chauffeurs zijn geen domme wezens’, TLN-voorzitter is beschuldigingen na ongelukken op A2 beu

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.