Huishoudelijke hulp is wél een taak van de gemeente, Oosterhout moet door de knieën

18 mei 2016 om 21:47
nl
Gemeenten moeten huishoudelijke hulp aanbieden. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep woensdag bepaald. De uitspraak heeft in Brabant met name gevolgen voor de gemeente Oosterhout, die tot dusver vond dat de huishoudelijke hulp geen onderdeel was van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De Centrale Raad van Beroep vindt dat gemeenten inwoners niet zomaar mogen korten op huishoudelijke hulp als ze hier geen goede redenen voor geven. Ook moeten zij passende hulp bieden als dat nodig is, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.
Opvallend is dat volgens de hoogste bestuursrechter huishoudelijke hulp tóch onderdeel uitmaakt van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning, oftewel de WMO. Voor het uitvoeren van de WMO zijn gemeenten zelf verantwoordelijk.
Veel verschil tussen gemeentenUit onderzoek van Omroep Brabant en KBO-Brabant bleek dat er veel verschil is in hoe gemeenten de wet uitvoeren. Zo moet iemand die in Oosterhout woont alle huishoudelijke hulp zelf regelen en betalen, terwijl tien kilometer verderop wel een vergoeding is voor hulp.
"De gemeente Oosterhout krijgt écht een probleem. Ze moet nu in tegenstelling tot voorheen huishoudelijke hulp gaan aanbieden", zo verduidelijkt Marieke Pette van KBO Brabant tegenover Omroep Brabant.
'Nu duidelijkheid voor gemeenten'"Het is vooral belangrijk dat er nu duidelijkheid is over hoe gemeenten hun beleid moeten gaan uitvoeren. Hierop kunnen zij hun plannen aanpassen. De rechter moet controleren of dat goed verloopt", aldus Pette.
Volgens woordvoerder Frank Lambregts zat Oosterhout vanwege de onduidelijkheid lang op de uitspraak te wachten. "De gemeente zei altijd dat huishoudelijke hulp geen onderdeel is van de WMO, maar de rechter oordeelt hier dus anders over", aldus Lambregts.
'Ingewikkeld dossier'Volgens de woordvoerder gaat de gemeente Oosterhout zich beraden op de gevolgen voor de 1500 inwoners die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp. Lambregts denkt dat dit best een paar maanden kan duren'.
"We hadden wel rekening gehouden met verschillende scenario's, maar wisten niet wat de rechter uiteindelijk zou beslissen. Het is een ingewikkeld dossier", zo vertelt de zegsman ten slotte.
'Houd je aan de wet'Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn is tevreden met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. "De Centrale Raad heeft de wet geïnterpreteerd zoals ik die bedoeld heb. Dat vraagt om een persoonlijk gesprek met de burger en een luisterend oor van de gemeente", zo zegt hij.
Van Rijn gaat erop toezien dat gemeenten hun beleid naar behoren uitvoeren. "Voor desbetreffende wethouders zit er maar een ding op: houd je aan de wet. Ik zal hen daar op wijzen", aldus de bewindsman.
Omroep Brabant heeft in kaart gebracht wat de regelingen voor huishoudelijke hulp zijn in alle Brabantse gemeenten. De verschillen zijn enorm. Bekijk onze themapagina: www.omroepbrabant.nl/poetsmeldpunt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.