Roosendaalse terreurcel wilde volgens anonieme tipgever aanslag plegen in Amsterdam

19 mei 2016 om 09:31
nl
Een Egyptische man die eind april werd aangehouden in Roosendaal was volgens een anonieme tipgever van plan om een aanslag te plegen in Amsterdam. Dat meldde het tv-programma 'Onder de radar' woensdagavond. De politie liet de Egyptenaar en andere verdachten donderdag gaan, omdat er niets was gebleken van dergelijke plannen.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Het programma stond stil bij de Dienst Speciale Interventies van politie en leger. Het toonde woensdagavond meerdere invallen in Roosendaal en de briefing ervan eind april.
Man kwam via Balkan terugBij de actie hield het arrestatieteam vier mannen aan, onder wie de 35-jarige Egyptenaar die in Nederland te boek staat als ongewenste vreemdeling'. In Onder de Radar zei de politie dat hij eerder al naar Egypte was uitgezet.
De man was weliswaar uitgezet, maar verkreeg ergens een Syrisch paspoort. Daarmee reisde hij via de Balkan terug naar Nederland, vertelde één van de leden van de Dienst Speciale Interventies verder.
Informatie over aanslagDe man zou in Nederland het plan hebben gehad om een aanslag te plegen in Amsterdam. Daarover had de politie informatie binnengekregen. Hij bereidde de aanslag voor met een van de andere verdachten.
Onder de Radar zond ook beelden uit van de aanhouding van Samir O. aan de Mathildedonk in Roosendaal en de inval bij een shoarmazaak aan de Leemstraat, waar O. de manager was.
Ton geld en explosief materiaal gevondenOp zolder van O. vond de politie een ton aan contant geld en explosief materiaal. Justitie denkt hij de financier was van de 35-jarige terreurcel. O. zou hem hebben onderhouden. De broer van O., Ali, werd later ook opgepakt in Rotterdam, maar is inmiddels vrijgelaten.
Ook de eigenaar van de shoarmazaak waar O. werkte werd aangehouden. Deze man, Amr Y., meldde zich onlangs zelf bij de politie. Hij was op vakantie in zijn geboorteland Egypte.
Via BrusselOpvallend was dat hij, hoewel hij door de Nederlandse politie werd gezocht, zonder problemen naar Egypte kon. Volgens zijn advocaat vloog Y. via Brussel en kon hij zo zonder problemen alle grenzen passeren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.