Tilburgs literair monster ziet levenslicht: de sonnettenkransenkrans

19 mei 2016 om 13:28 • Aangepast 21 november 2020 om 10:19
nl
Veertien keer veertien gedichten schrijven volgens een strak rijmschema. Ga d`r maar aan staan. Schrijver Martijn Neggers en neerlandicus Bas Jongenelen vinden dat een sonnettenkransenkrans niet in de Nederlandse literatuur mag ontbreken. Ze begonnen daarom vol goede moed aan een monsterlijk schrijfexperiment.
Profielfoto van Verhagen Audrey
Geschreven door
Verhagen Audrey

Een sonnet is een gedicht van veertien regels dat geschreven is volgens strenge rijmregels. Een sonnetten krans bestaat uit vijftien gedichten. Ieder sonnet begint met de slotregel van het voorafgaande gedicht. Het laatste sonnet wordt gevormd door alle beginregels van de veertien sonnetten. Zet alle gedichten onder elkaar en ziehier een sonnettenkrans. Volgt u het nog?
Nooit eerder vertoond in Nederlandse literatuurDit literaire hoogstandje ging de heren niet ver genoeg. Martijn Neggers vond dat er een sonnettenkransenkrans moest komen, nog nooit eerder vertoond in de Nederlandse literatuur. Neggers kreeg bijval van zijn kamergenoot Bas Jongenelen. Schrijver Neggers heeft net een boek uitgebracht, Jongenelen werkt als docent Nederlands aan de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg. Hij is bezig met wetenschappelijk onderzoek naar humor uit 1561. De heren delen een piepkleine werkruimte in een vervallen gebouw op de Spoorzone in Tilburg. Samen broedden ze het plannetje uit.

Wachten op privacy instellingen...

MonsterklusHet bedenken van een sonnettenkransenkrans is één ding, het uitvoeren iets anders. Hoe schrijf je in korte tijd honderdzesennegentig (14 x 14) sonnetten bij elkaar? De heren benaderden ruim vijftig schrijvers. Via crowdfunding kregen ze binnen korte tijd het geld bij elkaar om de sonnettenverzameling in boekvorm uit te brengen. Binnen een half jaar waren alle sonnetten klaar.

Wachten op privacy instellingen...

De gedichten gaan over de ellende in het allerdaagse leven, Neggers noemt dat de 'de kruisweg van het alledaagse leed'. De hulpschrijvers mochten zelf weten hoe ze dat thema in hun sonnet verwerkten. Op vijf juni wordt de sonnettenkransenkrans gepresenteerd in Stadscafé de Spaarbank Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.