Video

'Ronduit schandalig', burgemeester kwaad op baldadige jongeren

19 mei 2016 om 12:27
nl
"Ronduit schandalig." Burgemeester Willemijn van Hees windt er geen doekjes om. Ze is kwaad op de jongeren die vernielingen aanrichtten in haar gemeente en daarvan video's online zetten. Ze roept inwoners op personen die worden herkend op beelden aan te geven bij de politie.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Donderdag kwam aan het licht dat jongeren die onder meer bushokjes vernielden en containers in brand staken in Geertruidenberg en Raamsdonksveer, hun 'successen' deelden met video's op Instagram. Ze gaven commentaar met teksten als "Da's pech, kliko weg."
Groot deel vernielingen was niet bekendBurgemeester Van Hees wil de jongeren hoe dan ook pakken. Op de beelden die donderdag online verschenen herkent ze vernielingen, maar er zit ook een groot aantal tussen dat onbekend is voor haar. "Het overgrote deel werd niet bij de politie gemeld."
Van Hees had tot dusver nooit de signalen binnengekregen dat het vandalisme zo wijdverspreid zou zijn. Dat verandert nu. Ze zinspeelt op actie. "Hier moeten we werk van maken."
Gedupeerden moeten zich meldenDe burgemeester vraagt gedupeerden zich te melden, omdat de totale omvang van het vandalisme nog niet duidelijk is. "Vanochtend werd ik gebeld door een inwoner die vertelde dat er vorige week een melkballon bij hem naar binnen werd gegooid. Hij dacht dat het kleine kindjes waren, maar na het zien van de beelden is hij laaiend."
Van Hees gaf aan dat een aantal jongeren in beeld was. "De jongerengroepen veranderen continu. Er zijn er een aantal in beeld waar vragen en klachten over zijn", zo zegt ze. "Maar het is pas recentelijk dat er vernielingen plaatsvinden."
Eerder ouders gewaarschuwdBegin mei kregen enkele ouders van jongeren een brief van de gemeente, waarin werd gezegd dat hun kinderen mogelijk bij vernielingen waren betrokken. "We waren er mee bezig naar aanleiding van vernielingen. Het gaat nu wel om een andere gradatie na het zien van de beelden."
De eerste signalen wijzen erop dat de jongeren die de vernielingen aanrichtten, leerlingen zijn van het Dongemond College. De politie onderzoekt de zaak en heeft alle video's veiliggesteld. Er waren volgens haar drie beheerders van het Instagram-account.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.