Bij brand in Oirschot kwamen 10.700 varkens om, vuur ontstond tijdens het lassen

19 mei 2016 om 18:48
nl
De brand in een grote varkensstal begin april aan de Notel in Oirschot, is ontstaan toen de eigenaar aan het lassen was. Dat melden B en W woensdag in een brief aan de gemeenteraad. In de stal werden 10.700 dieren gehouden en die zijn bijna allemaal omgekomen. Eerder werd geschat dat het om 9000 varkens ging.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Twintig zeugen en veertig biggetjes raakten zodanig gewond dat die de dag na de brand zijn geëuthanaseerd door dierenartsen, schrijft de gemeente in de brief.
ZIE OOK: Grote brand verwoest varkensbedrijf in Oirschot: 'Geluid van krijsende varkens erbarmelijk'
Oorzaak en verspreiding asbestOok de oorzaak van de brand wordt in de brief toegelicht. De eigenaar was bezig met laswerkzaamheden. Na het uitbreken van de brand was hij niet meer in staat het vuur te blussen. Door brandbaar isolatiemateriaal greep het vuur snel om zich heen.
Daarbij kwam asbest vrij. De wind heeft de asbest, die weliswaar voor een deel bestond uit de lichtste asbestvorm, vervolgens verspreid over akkers, boomteeltland en woonpercelen van in totaal zeventien verschillende eigenaren.
De meeste asbest is opgeruimd. De stal is nog niet gesloopt.
'Geen opzet'Wanneer de sloop begint hangt af van de toekomst van het bedrijf. Een maand eerder vroeg de eigenaar van Maandonks Fokvarkens faillissement aan. Een mogelijke doorstart zou volgens de gemeente ‘in een gevorderd stadium zijn geweest’ toen de brand uitbrak.
ZIE OOK: De verwoestende brand in Oirschot in tien indrukwekkende foto's
Uit onderzoek van de politie, het Openbaar Ministerie en verzekeraar Interpolis-Achmea blijkt dat er geen opzet in het spel was. Veiligheidsregio Brabant Zuidoost (VRBZO) onderzoekt de oorzaak van de brand overigens nog steeds. Medio juni komt de veiligheidsregio met een rapport.
‘Impact brand onderschat’De gemeente zegt verder de impact van de brand te hebben onderschat. “Bij deze brand heeft de enorme rookontwikkeling veel onrust en emotie veroorzaakt. Hierbij had meer energie kunnen worden gestoken in informatievoorziening voor de omwonenden”, concludeert het college in de brief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.