Meeste informatie in digitale archieven van gemeenten onleesbaar

20 mei 2016 om 10:16
nl
Gemeenten hebben problemen met het archiveren van informatie die op verouderde wijze is opgeslagen. Het gaat onder meer om materiaal op floppy's, cd-roms en taperecorders. Nu blijkt die informatie grotendeels onleesbaar te zijn. Dat blijkt uit een steekproef van het vakblad Binnenlands Bestuur onder 26 gemeenten.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

Aan het onderzoek deden gemeenten als Breda, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht mee. Dertien eindverantwoordelijken voor het gemeentelijk archief geven aan dat ze soms of vaak moeilijkheden ondervinden bij het zoeken naar informatie.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Breda zijn oude floppy’s inderdaad niet meer leesbaar, maar dat is geen probleem. “Die floppy’s werden gebruikt als back-up. Alle archieven hebben we ook op papier. Dus we zijn niks kwijt. “
BitrotVijftien gemeenten geven aan informatie te missen. Twee van de ondervraagde gemeenten kampen bovendien met bitrot in hun archiefmateriaal. Door dit verschijnsel dooft de elektrische lading van een bit langzaam waardoor programma's niet meer werken. Vooral data op tapes blijken hier gevoelig voor.
Verouderde softwareInformatie die gemeenten willen bewaren, moet volgens de Archiefwet na maximaal twintig jaar verhuisd zijn naar bepaalde digitale bewaarplaatsen. In het verleden is ervoor gekozen materiaal op te slaan op inmiddels verouderde software en hardware. Deze informatie blijkt inmiddels moeilijk vindbaar, niet doorzoekbaar en is soms in zijn geheel niet toegankelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.