'Shoarmakruiden aangezien voor explosieven bij terreurverdachten Roosendaal'

20 mei 2016 om 15:11
nl
De verdachte stof die de politie vond in het huis van de 57-jarige terreurverdachte Samir O. uit Roosendaal was geen explosief, maar waren shoarmakruiden. En de honderdduizend euro aan contant geld dat op zolder lag, was gewoon handelsgeld van de shoarmahandel. Dat heeft de Rotterdamse advocaat Ed Manders vrijdag tegen Omroep Brabant gezegd.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Manders denkt dat Samir er bij is gelapt door zijn voormalige zakenpartner uit Engeland. "De oud-compagnon zou hebben gezegd O. kapot te maken", aldus de advocaat.
'Twee tips'Op basis van 'twee tips uit het buitenland' hield de politie in april en in mei met veel machtsvertoon meerdere terreurverdachten aan vanwege een op handen zijnde aanslag in Amsterdam.
Zie ook: Arrestatieteam valt huizen binnen in Roosendaal, vier aanhoudingen voor witwassen en mensenhandel
De drie nog vastzittende verdachten zijn vrijdagochtend uit de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught vrijgelaten. Ze zaten vast op de terrorismeafdeling op verdenking van witwassen, mensenhandel, verboden wapenbezit en financiering van terrorisme.
OM: geen kruidenHet Openbaar Ministerie in Breda laat weten dat er geen aanwijzingen zijn dat de verdachten een aanslag wilden plegen en verdenkt ze alleen nog van terrorismefinanciering. Overigens wil het OM benadrukken dat de gevonden stoffen in het huis van O. geen welriekende kruiden waren, zoals de advocaat stelt, maar dat het om een kalkachtig conserveringsmiddel voor vlees gaat. Eerder was al bekend dat het niet om een explosieve stof ging.
Zie ook: Terrorismeverdachten vrijgelaten, niets gebleken van plannen voor aanslag
Volgens Manders lijden de families van de verdachten onder de arrestaties. "De gezinnen met schoolgaande kinderen worden erop aangekeken. Ook voor de verdachten zelf is de impact groot. Ze werden voor verhoor met gillende sirenes op transport gezet."
Onderzoek naar tipgeversPolitie en justitie richten zich nu op onderzoek van in beslag genomen gegevensdragers. Ook is het team op zoek naar een van de tipgevers. Volgens Manders zou één naam al in het dossier staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.