Wat te doen met stress tijdens het eindexamen? Dit zijn de beste tips

20 mei 2016 om 15:21
nl
"Ik kan het niet", of "ik weet het antwoord op vraag zeven niet en dadelijk zak ik". Het zijn gedachten die ook vrijdag ongetwijfeld door hoofden van examenkandidaten zijn geschoten. Stress is, naast onvoorbereid te werk gaan, een van de grootste gevaren tijdens de examens. Wat doe je nou om stress te verminderen en hoe ga je er tijdens je examen mee om?
Profielfoto van Koen Wijn
Geschreven door

Op het Odulphuslyceum in Tilburg hebben leerlingen daar wel tips voor. Na het examen Duits van de havo komen leerlingen opgelucht naar buiten. Het zit erop. Sommigen hebben moeite gehad met de concentratie. “Maar ik heb een pilletje gekregen van mijn moeder. Ze zegt dat de hartslag wat omlaag gaat. Ik heb het idee dat het werkt”, zegt een van de kandidaten.
Stress spray, of gewoon water?Een collega-leerling zweer bij zogenaamde ‘stress-spray’. “Je sprayt het in je mond en dan moet je je rustiger gaan voelen”, zegt ze. “Of het werkt? Ik weet het niet. Het geeft me in ieder geval een goed gevoel.” Een van de jongens zweert bij ordinair water. “Even een slokje plus time-out werkt voor mij het beste.”
[tweet:body:https://twitter.com/KoenWijn/status/733613759076405248]Het is ook de beste tip die Ivan Nyklicek je kan geven. Hij is gedragswetenschapper en universitair hoofddocent Medische en Klinische Psychologie aan Tilburg University. Vorig jaar opende de universiteit een website waar tips op staan om stress voor en tijdens het examen te verminderen.
Voel je lijf“Als je spanning in je lijf merkt waardoor je zenuwachtig bent, kun je op dat moment even rustig ademhalen. Voel je lijf zoals het zit in de stoel. Rustig in- en uitademen. Dat is tijdens je eindexamen. Heb je daarvoor al stress dan is het allereerst belangrijk om goed te slapen en je rust te pakken. Mocht de stress veroorzaakt worden doordat je veel piekert, dan probeer je te realiseren dat het maar gedachten zijn.”
Wat zijn nou absolute no-go’s? “Zorg ervoor dat je niet in een vicieuze cirkel raakt van negatieve gedachten. Probeer daar alert op te zijn.” Het gebruik van medicijnen wanneer je ze niet nodig hebt is ook geen goed plan volgens Nyklicek. “Niet doen, tenzij je natuurlijk medisch gezien nodig hebt. Mocht het echt niet meer te controleren zijn, dan kun je altijd aan je arts om advies vragen.”
Voor sommigen zijn de tips voorlopig niet zo relevant. Voor hen zit de spannende periode er al op. Zij hebben vanaf vandaag vakantie! [youtube:body:https://youtu.be/8BEVu4RGpD4][youtube:body:https://youtu.be/wDYxUNmtbY0]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.