'Hond Trix doodgestoken om eigen hond te redden', Casper doet zijn verhaal

20 mei 2016 om 20:20
nl
Was het noodweer? Kon de 25-jarige Casper uit Made niks anders doen dan hond Trix neersteken toen die zijn hondje Angel aanviel? De politierechter van Breda vindt van wel. Casper krijgt een werkstraf van tachtig uur omdat hij ook anders had kunnen handelen. In de rechtbank doet hij zijn verhaal.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

Trix werd 31 januari doodgestoken in hondenuitlaatgebied De Put bij Wagenberg. Volgens het baasje van de Mechelse herder zou Casper Trix bij zijn nekvel gepakt hebben en een paar meter meegesleurd hebben. Het baasje zag toen dat zijn hond aan de kant werd geduwd en op de grond bleef liggen.
'Hij maakte onze hond dood'Tegen de rechter zei Casper vrijdag: "Ik heb die hond gedood, maar niet opzettelijk. Ik was samen met mijn vriendin aan het wandelen met mijn hondje Angel bij De Put. We kwamen daar een man tegen met twee honden, een kleintje en een grote Mechelse herder. De kleine hond ging meteen spelen met onze hond."
"We liepen verder, voorbij de man en begroetten elkaar. Opeens schiet zijn hond ervandoor. De herder greep meteen onze hond. Hij begon te schudden en te trekken. Hij was onze hond aan het doodmaken", vertelt Casper in de rechtbank.
ZIE OOK: Man (25) die hond Trix doodstak krijgt werkstraf, dader gaat in hoger beroep
'Geef hem maar een schop'De vriendin van Casper werd tijdens de zitting opgeroepen als getuige. "Die man deed niks, die bleef gewoon staan. Ik raakte in paniek", vertelt de vriendin.
Het baasje zou zijn herder eerder al een schop hebben gegeven omdat de hond bij hem moest blijven. Toen de herder Angel aanviel zou hij gezegd hebben dat Casper de herder een schop moest geven, dan zou de hond wel stoppen.
Mes in werkjas"Ik heb de herder toen een schop gegeven. De hond begon daarop naar mij te happen", vervolgt Casper. "Daarna begon hij meteen weer op mijn hond in te happen. Ik heb van alles proberen te doen om die hond los te trekken, maar dat lukte niet."
"Ik had mijn werkjas aan die dag. In die jas zat een werkmes. Zonder te beseffen dat het mes een oplossing zou zijn, had ik het al gepakt en de hond gestoken. Ik heb meteen die man geroepen. Dat hij moest helpen, maar hij kwam niet. Hij bleef staan. Ik heb weer geroepen dat hij moest helpen, maar hij kwam nog steeds niet. Toen raakte ik in paniek. Ik was bang voor de reactie van de man. Ik ben weggegaan."
Eerde bedreigingenDe officier van justitie noemt het vooral een emotionele zaak: "Iemand die veel van zijn hond houdt, heeft een verkeerde keuze gemaakt." Van noodweer is dan ook geen sprake, aldus justitie.  
De officier gelooft de verklaring niet dat Casper toevallig een mes bij zich had. Een getuige zegt een half jaar geleden het stel tegen te zijn gekomen. Ze kreeg toen te horen dat zij haar hond beter bij zich moest houden, anders zou die worden neergestoken. Ook had Casper vlak na de daad het mes weggegooid. "Ik wilde niks meer met dat mes te maken hebben", reageert Casper hierop.
Hoger beroepAdvocaat Sander Arts zegt dat het wel degelijk noodweer was. "Als je hond al twee keer is gebeten door een agressieve hond en je bent zelf bijna gebeten en je wil dan je hond redden. Het enige andere wat mijn cliënt had kunnen doen was zijn hond dood laten gaan. Daar heeft hij niet voor gekozen." Volgens de advocaat was Trix ook geen goed opgevoede hond. "Je trapt een hond niet om bij je te blijven. Ook zeg je niet dat je hem er maar af moet trappen."
Casper gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.