Maarten van der Weijden heeft het gehaald! Van Amsterdam naar Rotterdam door het water

25 juni 2017 om 20:32 • Aangepast 21 november 2020 om 00:07
nl
Tachtig kilometer zwemmen van Amsterdam naar Rotterdam. Maarten van der Weijden deed het, voor het goede doel. De Eindhovenaar vertrok zaterdag om zeven uur 's avonds vanaf het IJ. Rond halfvier 's nachts verliet de oud-olympisch kampioen het Braassemermeer om via Woubrugge naar Rotterdam te gaan. Door flinke tegenwind liep de zwemmer vertraging op, om half 7 kwam hij zondagavond aan in de havenstad.
Profielfoto van de Bekker PeterProfielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
de Bekker Peter & Mariëlle Wijffelaars

Onder veel publieke belangstelling arriveerde Van der Weijden in de Entrepothaven in Rotterdam. Door de fikse tegenwind en sterke stroming liep de Eindhovense zwemmer flinke vertraging op. Eigenlijk zou hij om drie uur in de middag aankomen.

Wachten op privacy instellingen...

Halverwege de helse zwemtocht meldde schipper Nick Meertens, die Van der Weijden met een sloep achtervolgde, dat het fantastisch ging. ook ging hij er toen nog vanuit dat de zwemmer eerder in Rotterdam aan zou komen. Dat bleek echter wat te optimistisch.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


'Hele dorp uitgelopen'
Er stonden veel mensen langs de kant om Van der Weijden aan te moedigen. Schipper Meertens vond vooral het passeren van Oude Wetering bijzonder. "Het leek wel of heel het dorp was uitgelopen." Bij Gouda kreeg de zwemmer van publiek pasta te eten, voor de nodige koolhydraten. 

Wachten op privacy instellingen...

De tocht liep verder via Alphen aan den Rijn richting Gouda. Daar bereikte Van de Weijden de Hollandsche IJssel die hem naar Rotterdam bracht.

Wachten op privacy instellingen...

Van der Weijden had zondagochtend wel last van het spuien. "Dat is wel jammer, want dit betekent dat Maarten tegen de stroom in moet zwemmen.''

Like2Swim
De tachtig kilometer lange tocht door rivieren en kanalen markeerde de opening van het zwemevenement Like2Swim, dat zondag in de haven van Rotterdam plaatsvond. Het was de bedoeling dat de oud-olympisch kampioen in één stuk zwemt. Alleen bij sluizen moest hij het water uit.

Wachten op privacy instellingen...

Met het openwater-zwemevenement Like2Swim wordt geld ingezameld voor Vrienden van het Sophia. Het geld gaat naar onderzoek voor patiëntjes met luchtwegproblemen. Van der Weijden, die kanker heeft gehad, zet zich geregeld in voor goede doelen.

Wachten op privacy instellingen...

In principe verboden
Zwemmen in rivieren en kanalen is gevaarlijk en in principe verboden. Bij uitzondering en met de nodige veiligheidsmaatregelen hebben de vaarwegbeheerders de tocht toegestaan.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.