'Belabberd gesteld met toekomstplannen gemeenten'

20 mei 2016 om 19:39
nl
Veel Brabantse gemeenten zijn te weinig met hun toekomst bezig. Dat vindt de provincie. De kritiek richt zich op de regio Helmond en op Oirschot en Bergeijk en een aantal omliggende gemeenten. De provincie heeft alle Brabantse gemeenten gevraagd zich te bezinnen op de bestuurlijke toekomst omdat veel gemeenten te klein zijn om alle taken zelfstandig te doen.
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

Dat verzoek dateert al uit 2014. Volgens de provincie heeft dat ertoe geleid dat nu wel alle gemeenten serieus over hun toekomst nadenken. Maar ook stelt men vast dat in een 'aantal gevallen de stand van stand van zaken teleurstellend is'.
'Geen actie waarneembaar'Genoemd worden de gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Someren, Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden en Oirschot. Volgens de provincie is in deze gemeenten geen actie waarneembaar die gericht is op de bedoelde toekomstvisie.
De provincie heeft ook kritiek op het Land van Cuijk, waar de 'procesgang niet overtuigend is'. Datzelfde geldt voor Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht, Valkenswaard, Heeze-Leende, Cranendonck, Heusden, Loon op Zand en Eindhoven.  
Het meest voortvarend zijn de gemeenten Veghel, St. Oedenrode en Schijndel. Die worden op 1 januari samengevoegd tot één gemeente: Meierijstad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.